Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkare överklagar varning från HSAN

En kvinnan tog sitt liv drygt en vecka efter att ha skrivits ut från psykiatriska kliniken vid Gävle sjukhus.

Överläkaren som skrev ut patienten tilldelades en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, men har nu överklagat beslutet.

Annons

Läkaren hänvisar till att det fanns en utskrivningsplan för patienten som hade utformats av den överläkare som hade tjänstgjort tidigare.

Läkaren viker inte från sina tidigare medicinska bedömningar, men medger att han vid ett tillfälle borde ha gjort egna journalanteckningar.

Inlagd flera månader

Arbetarbladet har tidigare berättat om fallet med kvinnan som under förra året var inlagd på psykiatriska kliniken vid Gävle sjukhus ett par månader.

Hon led av panikångest och allvarliga självmordstankar.

Dagen efter att hon skrevs ut skjutsades hon tillbaka av polisen som hade hittat henne på ett järnvägsspår.

Kvinnans man uppgav att hon vid flera tillfällen under dagen hade försökt ta sitt liv.

Tog sitt liv

En läkare ville skriva in henne, men patienten motsatte sig det och den överläkare som skrev ut henne dagen innan bedömde att hon kunde åka hem. Patienten kom tillbaka ett par dagar senare, och fick samma bedömning. Sedan tog hon sitt liv.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ansåg att överläkaren brast i bedömningen av kvinnans psykiatriska status och vårdbehov och att det saknas journalanteckningar om vad besluten har grundat sig på.

Länsrätten granskar

Länsrätten i Stockholm ska nu granska fallet och bedöma om det var rätt att varna överläkaren.

Den aktuelle läkaren dömdes nyligen av Gävle tingsrätt till villkorlig dom och samhällstjänst efter en händelse i mars då han gick bärsärkagång på akuten, misshandlade och hotade sjukvårdspersonal.

Mer läsning

Annons