Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-platsen kan bli GIF:s nya fotbollsarena

/
  • Här, ungefär på samma plats som parkeringen framför Gunder Hägg-stadion, föreslår kommunen att Gefle IF:s nya fotbollsarena ska byggas, om den hamnar i Sätra. ”Det är första alternativet just nu och jag tror knappast på något annat alternativ”, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Parkeringen framför Gunder Hägg-stadion. Det är kommunens förslag till placering av Gefle IF:s nya fotbollsarena, om den hamnar i Sätra.

Även bygge av nya bostäder kan bli aktuellt i närområdet.

Annons

Kommunen har under hösten gjort en översiktlig utredning av hela idrottsområdet vid Sätraåsen. Den har mynnat ut i att man hittat den lämpligaste placeringen för den eventuella nya fotbollsarenan. Kommunen tycker att det är på den stora parkeringen framför Gunder Häggstadion.

– Det är första alternativ just nu och jag tror knappast på något annat alternativ. Men det är inte förankrat hos GIF ännu, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Den nya friidrotts- och mulitsporthallen skulle ligga öster om fotbollsarenan, mot Stigslundshållet. 162 miljoner kronor är avsatt 2013-2014 för bygget av hallen och den utseendemässiga förebilden är Himmelstalundshallen i Norrköping.

Trots att parkeringsyta försvinner i förslaget tror man att det behovet kan tillgodoses.

Den kommunala markutredningen är dock inte helt klar än, eftersom man har kommit fram till att en djupare analys av hela området krävs. I den ska man bland annat titta på om det kan vara aktuellt med fler byggrätter, för exempelvis nya bostäder, i närheten.

Resultatet är tänkt att presenteras i januari, ungefär samtidigt som Gefle IF väntas lämna besked om och i så fall hur man vill jobba vidare med en fotbollsarena i Sätra.

Den viktigaste frågan att reda ut är förstås finansieringen. I den budget kommunfullmäktige beslutade om i måndags finns 90 miljoner avsatta till Strömvallens ombyggnad. Om Gefle IF i stället går vidare med Sätra finns kanske en möjlighet att flytta en del av pengarna dit.

– Men om Strömvallen ska fortsätta vara en idrottsanläggning måste den nog ändå rustas och då behövs kanske något av pengarna dit ändå, säger Per Johansson.

I helhetsplanerna på att göra Sätraåsen till Gävles nya elitidrottscenter ingår även att Gävletravet vill bygga ett nytt sporthotell. Tanken är att bygga hotellet där den stora inglasade läktaren finns i dag och att sedan anlägga ny restaurang och nya läktare i andra änden av upploppsrakan.

Mer läsning

Annons