Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter en engångstoalett?

/
  • miljövänlig lampa. Den här läslampan – tillverkad av miljövänligt papper – är ett av 31 designföremål som visas i utställningen Design S som öppnades i går i samband med invigningen av Gävle Designdagar. ”Syftet från vår sida är att lyfta intresset för design rent allmänt”, säger Mattias Tejne, projektledare för Gävledala Designlab, som arrangerar tillställningen.
  • EN KOMPOSTERBAR TOALETTPÅSE. Peepoo beskrivs som en personlig engångstoalett som fungerar som ett reningsverk för mänsklig avföring, som normalt innehåller dödliga bakterier. När påsen försluts startar reningsprocessen som omvandlar avföringen till näringsrik gödsel.
  • FÖR KVINNOR. Semcon design heter gänget som har formgivit motorcykeln Verdandi. En eldriven motorcykel anpassad efter kvinnokroppen.formbara GLASÖGON. Glasögonen i flexibelt kompositmaterial som ska anpassa sig efter bäraren.

Gillar du snygga funktionella prylar? Då kan det här vara något för dig.

I går invigdes evenemanget Designdagar i Gävle.

Annons

Stommen är en designutställning signerad Svensk Form, där det bästa som Sveriges professionella designers har åstadkommit visas upp.

Vad sägs om en eldriven motorcykel anpassad efter kvinnokroppen, en energieffektiv läslampa tillverkad av papper eller en komposterbar toapåse? Ja, du läste rätt.

– I krisdrabbade områden har man ofta problem att ta hand om fekalier och urin. Den här påsen är ett otroligt bra exempel på när design kan göra skillnad i ett stort sammanhang, säger Mattias Tejne, projektledare för Gävledala Designlabb.

Det är de som arrangerar Designdagar i Gävle, som pågår en dryg vecka och även inbegriper seminarier och workshops.

– Syftet från vår sida är att lyfta intresset för design rent allmänt, både för dem som är designfrälsta och för dem som är i branschen. Men vi vill också locka en bredare allmänhet, säger Mattias Tejne.

På tisdag hålls till exempel ett seminarie om hur företag kan bli lönsammare med hjälp av design.

– En bra design kan avgöra om du tjänar pengar eller inte, säger Ulf Borbos från Movexum som invigde Designdagar i Gävle.

Men trots det har en av uppdragsgivarna bakom ett av de hyllade designföremålen i utställningen, Ludvikaföretaget Aesthesis, just inlett en konkurs.

Gävledala Designlab drivs av stiftelsen Teknikdalen från Borlänge med stöd av Region Gävleborg.

Utställningen Design S visas på Maxim i Gävle till och med 18 november.

Mer läsning

Annons