Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jobbet utan att det räknas

/
  • JOBBA MER? ”För att få oförändrad lön måste medarbetarna befinna sig längre tid på arbetet än de gör i dag”, summerar Roger Kimland, kommunens förhandlingschef, följderna av bytet av avtal för anställda vid kommunala gruppboenden.

Sänk lönen eller jobba fler timmar. Anställda på kommunala gruppboenden kommer framöver att vara på sina jobb – utan att det räknas. Kommunals tolkning av det nya avtalet var rätt.

Annons

En journatt på åtta timmar i veckan är vanligt för personal som jobbar på kommunens gruppboenden.

Tidigare fick de betalt för alla timmarna, utan ob-tillägg. Med det nya avtalet kommer de bara att få 31,80 kronor per timme i jour-ersättning under hälften av jourtimmarna.

Till råga på allt räknas de timmarna inte in i personalens sysselsättningsgrad. De är alltså låsta på sina arbetsplatser, utan att det räknas som att de arbetar.

Timmarna måste sedan arbetas in någonstans inom omvårdnadsförvaltningen – annars får de anställda sänkt lön.

– De måste inte, men om de vill ha oförändrad lön måste de det. Annars får de sämre pensionsvillkor, sämre sjukersättningar och sämre föräldrapenning och allting. Det är inte bara en sak som blir försämrad, konstaterar Roger Kimland, kommunens förhandlingschef.

Och hur ska kommunen hantera omkring 130 anställda som vill jobba in timmar?

– Ja, det är en planeringsfråga, så är det ju.

Då måste det ju gå resurser bara till den planeringen?

– Man vet ju inte vart det tar vägen riktigt, hur mycket tid var och en vill ha. Allt det måste man ha diskussioner om med varje enskild person.

På Kommunal väntar man nu på konsekvensanalyser som enligt förhandlingsprotokollet ska göras på varje boende innan avtalet kan börja gälla.

– Det kan betyda att en del boenden får vaken natt och en del inte kommer att ha nattpersonal, säger Ina Fagerlind på Kommunal.

– Ändrar de till vaken natt förlorar personalen heller inget i lön och har inga timmar att jobba igen.

Med andra ord kan besparingarna bli betydligt mindre än vad kommunen hoppas på.

Mer läsning

Annons