Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Norrlandet kan du sova som Joe Hill

/
 • FÖRHÖJD KÄNSLA. Bjälkarna i taket är Hans Grönings favoriter i Joe Hills föräldrahem. De syns genomgående i hela stugan.
 • HUSTOMTE. Hans Gröning gör fint i huset innan nattgästerna ska sova i Joe Hills anda. ”Det är enkelt och utan                    toalett, men alla verkar trivas ändå” säger han.
 • HUS MED ANOR. Det är en liten annorlunda sommarvilla som i drygt 50 år stått på Engesbergs camping. Här bodde Joe Hill med sina föräldrar och åtta syskon.
 • spårlöst. Enkelt inredd med våningssängar, matbord och en liten kokvrå är Joe Hills föräldrahem. I dag finns det inte mycket spår av den forna legenden.
 • STULEN LAMPA. För bara några år sedan stal någon en mycket gammal och fin lampa från föräldrahemmet. Det finns liknande lampor vid Engesbergs gård.

Den förlorade Gävlesonen Joe Hill är känd för sina sånger och starka tal om arbetarklassen. Han flyttade 1902 till USA och avrättades när han var 36 år. Det som inte är känt för Gävleborna är hans barndomshem på Engesbergs camping.

Annons

– Det finns någon mystik i huset. Här har det bott en gammal kämpe, säger Hans Gröning.

Mitt bland mörkbruna stugor, husvagnar och solbrända semesterfirare står huset där i en glänta. Joe Hills barndomshem från mitten av 1800-talet. Joe Hill eller Joel Hägglund som han först hette bodde tillsammans med mamma Catarina och pappa Olof och åtta syskon i huset, som då var placerat i stadsdelen Gamla Gefle.

År 1954 flyttades huset till Engesbergs camping och har sedan dess stått där. I dag bor campingens nattgäster i sommarvillan.

– Det är omtyckt att sova i den. Tala om att suga in sig i historiken, säger Hans Gröning som guidar oss runt.

Bjälkarna i taket, som är målade i en mörkbrun nyans, är ett minne från Joe Hills familj.

– Jag tycker att de genomgående balkarna är underbara.

Annars är stugan enkelt inredd för nattgäster med plastmattor, en liten spis och kylskåp. Utsidan är vackert röd, men taket mår allt sämre.

– Det är troligen en vattenläcka där. Huset är kulturmärkt och kommunen äger det, men gör inte så mycket åt huset.

Hans Gröning och de andra i Engesbergs vänner och campingråd funderar vad kommunen vill göra med huset. Om det ska bevaras och rustas upp?

– Det är viktigt för oss att veta vad som gäller, säger han.

Joe Hill är känd i USA för sina kampsånger för arbetarklassen och för att han stred för de fattigas rätt. Men han avrättades 1915 i Salt Lake City.

För två år sedan kom en kanadensisk familj till campingen och sonen, 20 år, hade hört talas om Joe Hill och blev helt lyrisk när han fick gå in i föräldrahemmet.

– Tänk att få gå in i Joe Hill-gården sa han. Han kände till historien och visste allt som hänt.

De flesta Gävlebor känner till Joe Hill-museet i Gamla Gefle som ägs och förvaltas av SAC-syndikalisterna som är närbesläktade med Joe Hills fackförening IWW. Men Hans Gröning tror inte att många vet om denna historiska ”guldstuga” i Engesberg.

– Förra sommaren var det bara en dam från trakten som kom hit och ville kika.

I Engesbergs campings broschyr finns det information om Joe Hill och i stugan hänger teckningar på honom. Under dem står det ”Joe Hills föräldragård 1879–1915”.

– Jag tror det mesta som sägs och skrivits om Joe Hill stämmer. På internet finns det hur mycket fakta som helst.

Om man vill sova en natt i Joe Hills föräldrahem kostar det några hundralappar.

Mer läsning

Annons