Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paddlar istället för att hänga på stan

/
  • Somalier på Gavleån. I går var det tredje gången som de tio grabbarna paddlade i Gavleån.
  • Nu går det bra. Efter ett antal plask i vattnet har Mohammed Abukar nu lärt sig att paddla kajak.
  • Är imponerad. Mats Ståhlberg från Kayak Center i Gävle håller ständig koll på hur det går för killarna och redan nu ser han stora framsteg hos dem alla. ”De har lätt för att lära sig” , säger han.
  • Initiativtagare. Artan Dhiblawe, från SIMON – Svenskar och Invandrare Mot Narkotika, och Said Mohamuud från Somaliska föreningen tog initiativet till kanotpaddlingen.

Paddla hellre än att hamna i kriminalitet. Det är vad Somaliska föreningen vill då de i sommar anordnat kajakpaddling på Gavleån för ungdomar.

Annons

Tio grabbar paddlar försiktigt fram, för ingen av dem vill välta och hamna i Galveåns 17-gradiga vatten.

Ungdomarna kommer ursprungligen från Somalia och för alla är det här en ny upplevelse då kajakpaddling knappt förekommer i hemlandet.

– Det är spännande, jag har tränat i två dagar så nu går det bra, säger Mohammed Abukar, som är en av dem som flera gånger snurrat runt och tvingats möta det kalla vattnet.

Förslaget om att ta med en grupp ungdomar ut och paddla kom från Somaliska föreningen i Gävle. För dem var det här ett sätt att integrera ungdomarna i samhället och hålla dem borta från kriminalitet och droger.

– Ungdomarna säger ja tack till det här, det tycker det är roligt. Det här är ett nytt sätt för oss, somalier brukar mest spela fotboll och basket, säger Said Mohamuud från Somaliska föreningen.

Under ledning av Mats Ståhlberg på Kayak Center i Gävle paddlar gruppen vid fyra tillfällen under sommaren. Men redan nu planeras det för att fortsätta med aktiviteten.

– Det här är en kanonidé! Det känns positivt att hjälpa till att underlätta integrationen och hitta andra alternativa sysselsättningar till fotboll och basket, säger Mats Ståhlberg.

Förutom att ha roligt och hålla ungdomarna borta från droger finns också en liten baktanke från initiativtagaren Said Mohamuud.

– Vem vet, i framtiden kanske en av dem bli bästa somaliska paddlaren i Afrika, säger han med ett skratt.

Mer läsning

Annons