Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paletten: Färgrik mötesplats för små och stora i Sätra

/
  • Salah Hussein, Said Hussein, Shukri Rage, Hibo Mohamud och Idman Hussein brukar passa på att slipa på engelskkunskaperna varje måndagseftermiddag efter skolan.
  • Hibo Mohamud trivs på Paletten.
  • Yusef Olud och Kauko Nisukangas fixar intressanta och matnyttiga aktiviteter på Paletten. Så snart gruset är bortsopat på cykelvägarna ska de se till att invandrarkvinnor får lära sig cykla.    – Vi ska köpa in cyklar och hjälmar. Dessutom har vi ett gäng volontärer som ställer upp och hjälper till, säger Kauko Nisukangas.
  • Catherine Burke har lika roligt som barnen under engelsklektionen.

Språkkafé, läxhjälp och medborgarutbildning – det är bara några exempel på allt som händer på allaktivitetshuset Paletten i Sätra.

Annons

– Jump in when I say the month when it's your birthday, säger Catherine Burke som undervisar i engelska på Paletten.

Hon står i ena änden av ett långt hopprep och vevar. Bredvid står barnen ivrigt och väntar att just deras födelsedagsmånad ska ropas upp.

– August!

En av tjejerna tar sats och hoppar in.

– One, two and three! ropar alla i kör.

Både Catherine och barnen verkar allihop tycka att det är lika roligt att hoppa rep. Och det är precis det som är meningen – att utveckla språket på ett lekfullt och roligt sätt.

Aktivitetshuset Paletten på Sicksackvägen i Sätra är en oas och en träffpunkt som sjuder av verksamhet nästan varje dag i veckan. På måndagar till exempel får flera olika barngrupper undervisning i engelska.

– Det är bra att få extrahjälp i engelska språket. Och Catherine är jättebra. Hon ser till att vi får ta den tid vi behöver. Hon är jättenoga med att alla hänger med och förstår, säger Hibo Mohamud.

Hon är elva år precis som kompisen Shukri Ragi:

– Jag vill kunna flytande engelska och här får jag hjälp att lära mig mer. Det är bra att kunna språk om jag ska åka eller flytta till ett annat land, säger Shukri.

Verksamheten på Paletten är ett bosocialt projekt i samarbete mellan studieförbundet ABF Gästrikebygden, Gavlegårdarna och socialtjänsten i Gävle. ABF driver verksamheten men det är hyresgästerna själva som ansvarar för aktiviteterna. Det handlar om allt ifrån qigong, språkkafé, läxhjälp för både barn och vuxna till medborgarutbildning, soppluncher, föräldraträffar, föreläsningar och ett gäng som träffas för att spela cittra tillsammans. Yusef Olud bor i området och ansvarar för kulturträffarna.

– I Sätra bor det människor från många länder. Här på Paletten kan alla träffas och berätta för varandra om våra olika kulturer och traditioner när det gäller mat, kläder och allt annat, säger Yusef.

Paletten är inte en ungdomsgård utan det finns aktiviteter för alla åldrar. Hyresgästerna på 70-plusboendet Tickselbo i Sätra har till exempel tillgång till odlingslotter vid Paletten.

– Målet är att alla som bor i Sätra ska känna att Paletten är deras. Därför är all verksamhet religiöst och partipolitisk obunden och drogfri, säger Kauko Nisukangas, verksamhetsutvecklare på ABF.

Mer läsning

Annons