Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Parken och Furuviksbarnen har betytt mycket”

Furuviksbarnen skulle ha firat 75-årsjubileum i år. Att traditionen nu tar slut tycker Furuviksbarnens veteranförening är trist.

– Vi är väldigt ledsna för det här. Parken och Furuviksbarnen har betytt mycket i våra liv, säger Jill Lindström, ordförande.

Annons

Furuviksbarnens veteranförening startade år 1984 för tidigare Furuviksbarn. Den har ungefär 130 medlemmar.

– Det här skär i hjärtat. Vi vill att dagens barn och ungdomar ska få uppleva det vi fick. Jag hoppas att de startar upp Furuviksbarnen igen i framtiden, säger Jill Lindström.

Började 1936

Furuviksbarnen började år 1936 och barnen uppträdde för besökarna i Furuviksparken varje sommar med sång, dans, akrobatik, cirkuskonster och teater. Jill Lindström är född år 1939 och har många minnen från den tiden. Hon var med i Furuviksbarnen mellan år 1948 till 1952.

– Det var nästan som en social institution. Vi var där hela dagarna och fick frukost, lunch och middag. Det var många barn då efter kriget som kanske knappt hade mat för dagen hemma, som fick komma dit och fick vara ute och sola och bada och vara med i föreställningarna, säger Jill Lindström.

De satte upp barnteater och hade föreställningar där de sjöng, dansade, gjorde akrobatiknummer och även cirkusnummer med hästar. Barnen kunde vara från 4 år upp till 15 år. I gruppen var de ungefär 60 stycken.

– Vi gjorde många resor, jag minns att vi var till Liseberg och uppträdde. Vi var även på Gröna Lund, Skansen, Malmö Stadsteater och i Köpenhamn, berättar Jill Lindström.

Det fanns en ungdomscirkus som reste runt och gjorde föreställningar under slutet av 1940-talet till i mitten av 1950-talet. Där var flera av medlemmarna tidigare Furuviksbarn.

– Jag lärde mig mycket där, saker som jag har kommit på efteråt, som att kunna ställa sig upp och prata inför andra, säger Jill Lindström.

Annons