Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkinsonsjuke Bernt är landets nye stålfarfar

/
  • vill inspirera. Bernt Bengtsson vilade i går ut i Gävle sedan han tillsammans med fem kamrater avverkat ytterligare en dagsetapp av Tour de Parkinson, cykelloppet som den nye Stålfarfar inrättat för att inspirera andra med samma sjukdom som han själv att träna för att må bra.

Bernt Bengtsson drabbades för 20 år sedan av Parkinsons sjukdom. Men det har inte hindrat honom från att fortsätta med det bästa han vet – att cykla.

– Bättre medicin finns inte, sade 69-åringen när han i går nådde etappmålet i Gävle på sin väg från Ystad till Haparanda.

Annons

Tour de Parkinson har cykelfantasten Bernt Bengtsson från Falkenberg valt att kalla det 235 mil långa cykelloppet från Ystad till Haparanda som han tog själv tog initiativet till 2002.

– Förebilden är Stålfarfars Sverigelopp. Han cyklade ju från Haparanda till Ystad. Vi gör likadant fast börjar från andra hållet.

Bernt Bengtsson är själv en riktig stålman som trots sjukdomen cyklar 400 mil per år. Loppet Ystad-Haparanda, med sträckan uppdelad i tre årsetapper, genomför han nu för tredje gången tillsammans med fem kamrater.

– Så länge jag bara orkar ska jag fortsätta köra det här loppet. Jag mår otroligt bra av träningen och kan dra ned på medicinen.

Med Tour de Parkinson vill Bernt Bengtsson inspirera andra med samma sjukdom att hålla igång och träna samtidigt som han tillsammans med sina cykelkamrater samlar in pengar till Parkinsonförbundets forskningsfond efter vägen.

– Jag vet inte hur mycket pengar vi fått ihop i år. Men det är inte ovanligt att folk som kör förbi vevar ned rutan och sträcker över en hundralapp.

Med i årets lopp är förre elitcyklisten Roger Sundberg med totalt 40 000 mil på vägarna bakom sig.

Även han har envist fortsatt att trampa på sedan han drabbades av Parkinson för tolv år sedan.

– Jag har upptäckt att det är den bästa medicinen som finns mot den här sjukdomen, säger han.

Årets etapp av Tour de Parkinson går mellan Stockholm och Örnsköldsvik.

En sträcka på 726 kilometer som avverkas på åtta dagar.

På söndagseftermiddagen cyklade Bernt Bengtsson och hans fem medcyklister in under dagsetappens målskynke på Rådhustorget i Gävle där representanter för Parkinsonföreningen Gästrikland hälsade välkommen till stan.

– De här personerna gör en jättefin insats med att stödja forskningen och sprida information om sjukdomen, tyckte sekreteraren Eva Malm.

Resan genom Norduppland och Gästrikland hade varit behaglig och ingen av cyklisterna såg särskilt trött ut.

– En jättefin sträcka utan backar, log Sveriges nye stålfarfar.

Mer läsning

Annons