Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pastakocken Peter skapar sina egna favoriter

/
  • Peter Molin älskar pastan för variationsmöjligheternas skull. På restaurangen gör han helst skaldjursrätter med egentillverkad pasta. Men hemma kan det lika gärna bli snabbmakaroner ihop med det som för tillfället råkar ligga i kylskåpet.

I restaurangköket bakar han pastan själv och skapar sina egna rätter, gärna med musslor eller andra skaldjur.

Hemma blir det ofta snabbmakaroner med korv när det är bråttom.

– Det bästa med pastan är att variationsmöjligheterna är oändliga, säger pastakocken Peter Molin.

Annons

Tillsammans med kompisen Tomas Nilsson startade Peter Molin för fyra år sedan kvarterskrogen Cinque Trattoria på Södermalmstorg med inriktning på klassisk italiensk mat.

På menyn, som byts fyra gånger per år, står alltid minst fyra eller fem pastarätter. Helig är bara carbonaran på husets vis. Den finns alltid med.

– Vi har stamgäster som aldrig äter någonting annat.

Peter Molin ägnar ungefär halva arbetsdagarna i köket åt att laga pastabaserade rätter.

– Det roliga med det här jobbet är att det går hitta på nya rätter hela tiden. Variationsmöjligheterna är oändliga. Man kan använda kött, fisk och skaldjur. Allt.

* Din egen favorit?

– Jag är väldigt förtjust i skaldjur, så jag gör gärna en rätt med musslor i.

* Något som man inte kan kombinera med pasta?

– Det finns ingenting som jag provat hittills som inte fungerat. Men jag skulle nog inte våga mig på att göra en surströmmingspasta.

* Några särskilda knep vid kokningen?

– Är man ute efter viss smak kan man alltid koka pastan i fond eller buljong. Vissa kokar pastan i ugnen. Annars är det bara i med pastan i vattnet och koka upp. Koktiden är en smaksak beroende på hur fast man vill ha den. Italienarna som kommer hit tycker i allmänhet att vi svenskar kokar pastan för länge.

* Ser du direkt på gästerna vilka som kommer för att pasta?

– Nej, pastaälskarna finns i alla åldrar. Jag hade tidigare fördomar om att äldre människor inte tycker att pasta är någon bra restaurangmat. Men det har visat sig att jag hade fel.

Mer läsning

Annons