Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient tog sitt liv - läkaren kritiseras

En patient som fått besked att han led av en dödlig sjukdom tog livet av sig genom att hoppa ut genom fönstret från nionde våningen på Gävle sjukhus.

Behandlingen av patienten får nu stark kritik från experthåll.

Annons

Flera av de läkare som mannen varit i kontakt med de senaste åren innan självmordet, som ägde rum i april i år, anmäls nu av hans före detta flickvän till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Kritiken icke nådig

Bifogat anmälan finns en skrivelse från en specialistläkare i neuropsykologi som har satt sig in i ärendet. Hon är expert på den ovanliga och dödliga sjukdom mannen till slut konstaterades lida av och hennes kritik mot hur han har behandlats är inte nådig.

”Min omedelbara reaktion när jag möter X är att sjukdomen måste ha debuterat för mer än tio år sedan, och att det är förvånande, för att inte säga häpnadsväckande att han inte tidigare remitterats till en specialist i neurologi”, skriver hon.

”Oprofessionell”

Specialistläkaren använder uttryck som ”oprofessionell diagnosbeteckning” och ”grov oskicklighet” i sina omdömen av den vård mannen har fått genom åren.

Hon säger sig ha gått igenom patientens journaler och hittat diagnoser som ”generaliserat smärttillstånd utan känd orsak”, ”starkt antisocialt lagd personlighetsstörning med gott om manipulation och lurendrejeri i bakgrunden” och ”anorexi”.

Fel avdelning

Enligt läkaren var det även fel att, sedan mannen i mars i år fått rätt diagnos efter utredning på Akademiska sjukhuset i Uppsala, lägga in honom på en medicinalavdelning på Gävle sjukhus, där han lämnades ensam utan tillsyn och psykologiskt stöd, tillräckligt länge för att han skulle ha möjlighet att ta sitt liv.

Allvarlig försummelse

”Jag anser att sjukvårdens etiska regler – att lindra, trösta, göra gott, behandla med respekt, inte inkräkta på patientens självbestämmanderätt – allvarligt försummats. Mannen har inte fått rätt diagnos, inte adekvat behandling och i sin förtvivlan valt att dö för egen hand”, skriver specialistläkaren.

HSAN har ännu inte tagit ställning till anmälningarna mot de ansvariga läkarna.

Mer läsning

Annons