Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peder Lamm besökte Länsmuséet

/
  • Historielektion. I går gästades Länsmuséet i Gävle av konsthistorikern, värderaren och tv-personligheten Peder Lamm. Han pratade kulturhistoria och delade med sig av sina kunskaper om åhörarnas gamla prylar. Ett porslinsfat fick honom att prata om Ostindiska kompaniet  och att porslins kvalitet har att göra med hur mineralrik leran är och vid vilken temperatur porslinet är bränt.
  • Värd 3000. Ett mindre föremål som ska föreställa en yxa gjorde Peder Lamm riktigt entusiastisk. Han berättade att den tillhört en bergsman, att den lilla yxan var en symbol för att ägaren var just bergsman och därmed hade hög status. Förmodligen placerades den högst upp på en spatserkäpp.
  • Fin till jul. Monica Dofs Sundin får tillbaka sin fina tomtefigur. Trevlig och inte massproducerad, men inte värd någon förmögenhet i samlarkretsar, slog Peder Lamm fast. Som kompensation bjöd han på en ordentlig genomgång av olika tiders tomtar.
  • Från skitstad. Ulf Roupés ölsejdel i silver med engelsk stämpel värderades av Peder Lamm till omkring 500 kronor.

Antikexperten Peder Lamm, känd från tv, har slutat kalla saker för antikviteter.

– Jag säger samlarföremål. Gamla saker har generellt inget ekonomiskt värde i dag. Ingen vill ha en fin Moraklocka, sade han i går när han bjussade på anekdoter och värdering på Länsmuséet.

Annons

Ett rum fullt med åhörare fick sig en rejäl genomgång av olika tiders tomtar medan Peder Lamm vände och vred på en figur av Jenny Nyström-slag. Han vet hur han bygger upp spänning och nyfikenhet, men avslutade krasst:

– Kul och trevlig men inte värd någon förmögenhet förutom i juletid.

En sked, en armbandsklocka, ett keramikfat, en träask, ett par ölsejdlar. Det var några av sakerna som Peder Lamm plockade åt sig från publiken, för att fälla någon kort kommentar om "150 kronor på auktion" eller dra ett längre resonemang om tiden före industrialisering och konsumtionskultur.

En gammal Bibel och en silversked, finns i många hem, konstaterade han.

– Skeden var den tidens pensionsförsäkring. Ja, så här ser de ut, de är lite buckliga och ligger längst in i era lådor och ni använder dem aldrig för de passar inte ihop med något. Men de är ett arv från våra förfäder, från tiden då vi tillverkade det mesta vi behövde i naturmaterial. Den här är det en förfärlig massa människor som har ägt, säger Peder Lamm och läser upp sju olika initialer.

– Och sedan man slutade märka skeden är det säkert lika många till som ägt den. Kanske värd 75-200 kronor, men den har ett stort kulturhistoriskt värde, fortsatte han.

Han avfärdade silverklockor och konstaterade att fina gamla serviser med 150 delar går för 1000 spänn på auktion. Men plötsligt blev han entusiastisk.

– Här har vi en jättefin grej, en rysligt gammal sak. En liten snobbyxa, utbrast han.

Han tog fram luppen och läste årtalet 1751. Yxan var ingen riktig yxa, utan ett sätt för en bergsman att visa att han var just bergsman och lite extra viktig.

– Ofta hade de en spatserkäpp där de satte en sådan här högst upp i stället för ett vanligt handtag. Den här är jättefin och bör vara värd 3000 kronor.

Annons