Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Pengarna äts upp av minskade intäkter”

Utöver landstingspengarna så får Gävleborgs kommuner 350 miljoner kronor i extra statsbidrag de närmaste åren.
– Det räcker inte på långa vägar, säger Sandvikens kommunalråd, Peter Kärnström (S).

Annons

Med flest antal invånare får Gävle mest av pengarna, 120 miljoner kronor totalt.

– Självklart är jag glad för vartenda öre på plussidan men jag är rädd för att det kommer att ätas upp av minskade intäkter för oss, säger kommunalrådet Carina Blank (S) och menar att extrapengarna innebär en ”minskad minskning” eftersom Gävle redan bantat sin budget för nästa år med 180 miljoner kronor.

Hon hade hellre sett att kommunerna fått behålla pengar under de goda år som varit och kunnat satsa dem på utbildning och arbetsinsatser.

För Sandviken, där det nu väntar stora personalminskningar inom både förskola och äldreomsorg, är 47 miljoner kronor inte tillräckligt för att fylla alla hål.

– Det är bra att regeringen ger någonting men det räcker inte på långa vägar. Konjunkturen har inte bottnat än, säger Peter Kärnström.

Han framhåller att kommunen inte får några extra anslag alls i år då man måste spara 30 miljoner kronor. Den siffran bygger på prognoser som kom i februari. Båda kommunalråden befarar en ytterligare försämring i de prognoser som kommer i april.

I slutet av mars beräknade Konjunkturinstitutet att kommuner och landsting skulle behöva tillskott på sammanlagt 12 miljarder kronor i år och nästa år. Då är regeringens extrapengar en klen tröst, menar Peter Kärnström.

Annons