Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per fick komma in i kraftverkets innersta

/
  • HÄR SKAPAS ENERGIN. Besökaren Per Brundin vid generatorn i Strömdalens kraftverk. Han tyckte att Å-dragets aktiviteter var ett trevligt sätt att återknyta bekantskapen med Gävle.
  • INSTRUMENTPANEL. Kraftverket fjärrstyrs dock från ett kontrollrum hos Gävle Energi på Näringen.
  • VÄLKOMMEN IN. Strömdalens kraftverk hade öppet hus på söndagen.

På söndagen öppnade dörren till vattenkraftstationen Strömdalen vid Boulognern. Det öppna huset ingick i helgens Å-Draget.

Annons

Strömdalen är ett av Gävle Energis sju vattenkraftverk och det som ligger i centrala Gävle.

Per Brundin var en av besökarna som tog sig en snabbtitt inne i kraftverket. Där fastnade han framför en karta över Gävle och letade efter Kungsbäcksvägen där han växt upp.

– Nu bor jag i Stockholm sen många år, men läste om Å-draget på nätet och bestämde mig för att åka till Gävle över helgen, berättade han.

Gick på fler aktiviteter

Det visade sig att han varit på nästan varenda aktivitet under lördagen och hade ytterligare några inprickade under söndagen innan det var dags att ta tåget hem till Stockholm igen.

– Väldigt trevligt, summerade han.

Bertil Wattman från Gävle Energi var en av guiderna i kraftverket. Han berättade att alla kraftverken är fjärrstyrda från ett kontrollrum hos Gävle Energi på Näringen.

– Det är bara vintertid som det kan bli besvärligt. Blir det för kallt fryser dammluckorna igen och då måste vi hit och ånga upp dem med hetvatten och det kan ta tid om det är 20 grader kallt innan luckorna går att öppna igen.

Tio kubik vatten

Ett rum i kraftverket fungerar nästan som ett museum, där finns många gamla grejer, bland annat utrustning och verktyg från Forsby numera nedlagda kraftverk.

Det passerar hela tiden 10 kubikmeter vatten genom kraftverket, förutom när vårfloden kommer.

Då gäller det att öppna luckorna för då handlar det om 100 kubikmeter forsande vatten.

Mer läsning

Annons