Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per ska få bukt med de höga radonhalterna

/
  • På Styrmansgatan på Brynäs har Gavlegårdarna i flera års tid arbetat med åtgärder för att sänka de höga radonhalterna.

Som hyresgäst hos Gavlegårdarna kan du bo i ett radonhus utan att veta om det. Bostadsbolaget informerar inte om nya mätvärden förrän det blir fråga om sanering.

– Vi tar fram åtgärdsprogram efter hand när vi ser att vi har för höga mätvärden, säger Per Janson, som ansvarar för radonfrågor på Gavlegårdarna.

Annons

Gavlegårdarna arbetar sedan ett par år tillbaka aktivt med radonmätningar och åtgärder för att minska förhöjda radonhalter i sina hyreslägenheter. Bostadsbolaget har som mål att klara riksdagens miljömål att alla bostäder ska ligga under 200 bequerel per kubikmeter inomhusluft 2020.

På Styrmansgatan på Brynäs har Gavlegårdarna i flera års tid arbetat med åtgärder för att sänka de höga radonhalterna. Husen är byggda med blåbetong och har haft mätvärden uppåt 800 q per m3.

– Det har varit besvärligt, men jag skulle bli mycket förvånad om det inte är bra värden här nu, säger Per Janson.

På Styrmansgatan har man tätat bottenplattan och satt in en radonbrunn, utan större resultat. Dräneringsledningar gav effekt ett tag, men den slutgiltiga åtgärden blev en justering av ventilationen. Den åtgärden kostade cirka 640 000 kronor för 16 lägenheter.

Gavlegårdarna har mätvärden från ungefär en tiondel av sina totalt 16 000 lägenheter. Förra året skickades cirka 600 mätpaket ut till hyresgäster, men bara 450 resultat kom in.

– Vi lägger det i brevlådan med instruktioner till hyresgästen hur de ska placera ut mätdosan. När mätperioden går ut påminner vi om att de ska skicka in dosorna, men det är tyvärr klent intresse, säger Per Janson.

De allra flesta hus har godkända värden, men när det finns förhöjda värden följer Gavlegårdarna upp resultaten. De som gjort mätningen får resultatet, men Gavlegårdarna informerar exempelvis inte grannen till den som fått ett högt värde.

– Nej, vi går inte ut till alla. Men på Styrmansgatan har vi haft informationsmöten, säger Per Janson.

Den som vill kan vända sig till bygg- och miljöförvaltningen i Gävle kommun som har alla mätvärden. Sedan årsskiftet kan det också finnas i den energideklaration som ska finnas i Gavlegårdarnas hus, om värden finns.

I ett och samma hus kan radonhalten variera mycket. Generellt sett påverkas bottenvåningen mest av markradon, och om man vädrar minskar det halten radon i luften.

– Absolut, om det finns ett ventilationssystem är det viktigt att det fungerar även om det är lite kallt ute, säger Per Janson.

– Oj, oj, oj, det är tur att jag ska sluta jobba snart. Det är inte lätt att komma ned till 100 Bq. Tror det är en gigantisk uppgift, läste någonstans att det skulle kosta 25 miljarder, säger Per Janson.

Mer läsning

Annons