Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen på Varvaterrassen protesterar mot flytten

/

Personalen på Varvaterrassens gruppbostad i Gävle motsätter sig flytten av de boende.
Meningen är att en person med personlig assistans ska få bo kvar i huset medan de andra fem måste flytta.

Annons

– De är äldre och utvecklingsstörda. Det finns en fara för deras hälsa och liv om de tvingas flytta, säger Marina Jonsson.

I gruppbostaden på Idrottsallén 28 i Varva bor fem äldre personer med förståndshandikapp. Huset består av sex lägenheter. I en av lägenheterna bor en person med personliga assistenter, trots att det enligt lag egentligen inte är tillåtet i en gruppbostad. Gruppbostaden saknar allmänna utrymmen och personalrum enligt lagen. Arbetsmiljöverket och personalen har under flera år påpekat bristerna. I november förra året beslutade Arbetsmiljöverket att belägga Gävle kommun med 50 000 kronor i böter för att de inte har gjort något för att förbättra situationen.

Omvårdnadsnämnden beslutade därför i december att flytta alla i gruppbostaden till ett annat, bättre anpassat boende. Men vart och när är ännu inte klart.

Personalen har nu fått veta att alla i gruppbostaden, utom personen med personliga assistenter måste flytta.

– Vi i personalen har reagerat starkt på det. Några av de boende är i ett så dåligt skick att en flytt skulle kunna innebära fara för deras hälsa och liv. Det är inte alls något bra beslut, säger Marina Jonsson.

Personalen anser att beslutet är oetiskt och att de boendes trygghet sätts på spel. De menar att det finns en annan, mycket bättre lösning.

– Den enklaste vore att flytta personen med personliga assistenter, som enligt hans personal skulle klara av en flytt.

Men omvårdnad vill inte ompröva sitt beslut.

– Vi har tagit det här beslutet i samråd med länsstyrelsen. Det enda vi kan göra är att flytta hela gruppboendet. Personen med personlig assistans får bo kvar eftersom den bostaden räknas som en enskild lägenhet, säger Tony Nordfeldt, chef för biståndsenheten för personer med funktionsnedsättning.

– Personalen får ha åsikter om beslutet men det förändrar ingenting.

I dagsläget hyr omvårdnad hela fastigheten men den enskilda lägenheten ska övergå till ordinärt boende och då har personen med assistans rätt att bo kvar.

Enligt Tony Nordfeldt kan flytten av gruppbostaden ske tidigast 2010. Gruppbostadens lokaler ska rustas efter utflytten men vad de ska användas till sedan är inte bestämt.

Mer läsning

Annons