Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen vågar inte tro på löftena

/
  • SKEPTISKA. Eva Dahlqvist, Svea Jöres, Anton Berggren, Ebba Berggren och Kristofer Roslund på Mårdvägens förskola i Gävle är tveksamma till att det verkligen blir mindre barngrupper. ”Ingen vågar tro på det än. Jag tror det inte förrän jag får se det”, säger förskolläraren Eva Dahlqvist.Foto: Catharina Sandström

För fjärde året i rad avsätter Gävle kommun pengar för att minska barngrupperna i förskolan – hittills har det inte lyckats. Personalen på Mårdvägens förskola har svårt att tro att det blir fjärde gången gillt.

– Politikerna har lovat det i så många år. Vi vill nog se det först innan vi vågar tro på det, säger förskolläraren Eva Dahlqvist.

Annons

Mårdvägens förskola har åldersindelade avdelningar. På storbarnsavdelningen och avdelningen för tre- och fyraåringar går det 21 barn på tre anställda.

– Lokalerna är byggda för 19 år sedan och är inte anpassade för så här stora barngrupper, de är anpassade för 15 barn. Det har hänt att vi inte haft plats för alla barn så att en del har fått dela hylla i kapprummet, säger förskolläraren Kristofer Roslund.

Känner sig otillräcklig

I mitten på 90-talet ökade barngrupperna inom förskolan. Sedan dess har mindre barngrupper varit ett återkommande vallöfte.

– Jag har svårt att lita på vad politikerna säger. De stoppar bara in mer barn i befintliga lokaler. För barnens bästa är det inte bra att ha så stora barngrupper som vi har nu. Enligt Skolverkets rekommendationer ska det inte vara mer än 13–15 barn i en grupp, säger Kristofer Roslund.

– Vi gör det vi kan och är bra på att göra en verksamhet av de resurser vi har. Men vissa dagar när det är full barngrupp känner man sig otillräcklig.

Elevpengen slår fel

Eva Dahlqvist anser att elevpengen, som fördelas olika beroende på vilken utbildningsnivå barnets mamma har, slår fel. Resursfördelningsmodellen gör att förskolor i områden med högutbildade föräldrar får stora barngrupper.

– Det är stor skillnad mellan de förskolor som får mest och minst elevpeng i dag, det kan skilja upp till 19 000 kronor mellan barn och år. Alla barn ska vara lika mycket värda.

Femåriga Svea Jöres har gått i förskola sedan hon var ett år. Hon gillar att måla i ateljén men tycker att det kan vara jobbigt ibland när det är mycket barn.

– Jag får aldrig vara ensam i ateljén fast jag är där först. Då måste jag dela med mig.

Syskonen Ebba och Anton Berggren, båda fyra år, trivs bra på Mårdvägens förskola.

– Men det är tråkigt när jag måste vänta på min tur att göra saker när vi är många.

Mer läsning

Annons