Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piggar som piggar upp

/
  • Smärtsamt? Nej, inte särskilt. Under de första minuterna känns spikmattan som en riktig elaking, sedan sprider sig en skön värme i hela kroppen. Efter några gånger upplevs spikmattan enbart som behaglig, berättar de erfarna.
  • ENTUSIAST. Marie-Louise Göthlin använder sin egen spikmatta som ett sömnpiller. En stund på spikmattan innan hon somnar och hon slocknar direkt.
  • Så här ser ryggen ut efter en stund på spikmattan. Skinnet håller och rodnaden går ned efter en stund. Kvar blir en behaglig känsla av värme och avkoppling.
  • NÖJDA. Margareta Lundqvist, pensionär, Gävle och Carina Nilsson, massör och zonterapeut, Gävle är jättenöjda med sina spikmattor, som de använder regelbundet. ”Man blir avslappnad och skön. Och pigg”, förklarar de.

I min barndom var spikmattan fakirernas bravurnummer, som såg både farligt och häftigt ut.
Nu har jag själv provat på denna mångtusenåriga paradgren och överlevt.

Annons

Ryggskinnet höll och den stickiga smärtsköna känslan fick min träningsvärk att försvinna.

Inbillning, mirakel eller en genväg till välbefinnande?

Spikmattan är på frammarsch, som en hjälp till självhjälp för hemmabruk. Den både piggar upp och lugnar ned, sägs det.

Spikmattan är handduksstor med små runda plastringar med 6 000 lagom vassa plastpiggar, som antas ge smärtlindring, avslappning, hjälp att somna och samtidigt skänka allmänt välbefinnande.

Spikarnas tryck mot ryggen påverkar nervsystemet och aktiverar produktionen av kroppens endorfiner, vilket ger en avslappnande och smärtstillande effekt. Blodcirkulationen påverkas, man blir varm och skön. Spänningar och muskelvärk avtar eller försvinner.

Samtidigt utsöndras hormonet oxytocin, som ger en känsla av lugn och ro och sänker stresshormonerna i kroppen. Det är samma hormon som frigörs vid massage, sex och amning.

Marie-Louise Göthlin på Ljusbubblan i Gävle är entusiastisk:.

– Den är bara såå skön och så enkel att använda. Jag brukar ligga på den 20 minuter varje kväll innan jag somnar. Ibland somnar jag på den. Min 13-årige son är också jätteförtjust i den. En stund på mattan gör honom lagom avslappnad inför en viktig innebandymatch.

– Många blir så bra att de kan dra ned på värktabletterna eller sluta helt, berättar Marie-Louise.

Menssmärtor försvinner på en kort stund och folk med sömnbesvär kan sova skönt en hel natt.

De enda hon avråder från att använda mattan är människor med eksem eller psoriasis. För dem kan spikarna irritera huden.

En stund på mattan – 20 minuter är lagom – gör en lugn och avslappnad. Många gånger så dåsig att man somnar.

Man behöver inte vara fakir eller självplågare för att uthärda en stund på spikmattan, kan jag intyga, sedan jag testat den.

Jag klär av mig på överdelen och lägger mig tillrätta på mattan, som når ända upp i nacken.

Just den här spikmattan är formbar. Spikarna sitter som knappar på ett örngott, som omsluter en tunn skumgummimadrass. Det gör det möjligt att vika mattan i nacken eller i korsryggen.

Första minuterna känns de 6 000 plastspetsarna ordentligt i skinnet, men bara efter några minuter följs smärtan av en värme, som sprider sig i hela ryggen och senare hela kroppen. Samtidigt börjar min mage kurra och tarmarna att röra sig. Direkt påverkade av hormonflödet antagligen.

Spikmattan i kombination med skön avslappningsmusik och vågskvalp framkallar en smärtskön känsla, som inte alls är obehaglig. Det känns snarare som att ligga på en grusgång, strävt gräs eller på lakan av säckväv.

Efter några gånger brukar det bara kännas behagligt, lovar de redan frälsta.

Efter en stund tänker jag inte alls på ryggen och nacken utan lyssnar bara till vågskvalpet. Tankarna vandrar längs sandstränder och gör små avstickare till sommarminnenas skattkammare.

Jag blir allt dåsigare och är färdig att somna när Marie-Louise kommer in med ett glas vatten.

– Drick lite vatten, spikmattan sätter igång utrensningsprocesser i kroppen, säger hon.

Jag känner mig varm och behaglig, avslappnad och dåsig efter mitt livs första fakirseans.

Till min förvåning upptäcker jag att träningsvärken efter helgens myckna skidåkande har försvunnit.

Mer läsning

Annons