Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pingstkyrkan vill bygga ny kyrka, sporthall och förskola

Pingstkyrkan vill bygga en ny kyrka. Församlingen har fått erbjudande om att köpa mark i Hedvigslund och planerar även för förskola, idrottshall och ett femtiotal seniorbostäder i området.

Annons

Pingstförsamlingen i Gävle har i åtta års tid funderat på om de ska bygga ut de nuvarande lokalerna på Söder, köpa en annan befintlig fastighet eller bygga en helt ny kyrka. Vid ett församlingsmöte i söndags togs ett inriktningsbeslut om att jobba för det sistnämnda.

– Vi vill få en mer öppen kyrka som är tillgänglig för alla. Det är lite stängt på Brunnsgatan där vi är i dag, säger pingstförsamlingens pastor Sven-Gunnar Hultman.

En ombyggnad av den nuvarande kyrkolokalen skulle kosta mellan 15 och 20 miljoner kronor och enligt Hultman skulle skillnaden ändå inte bli så stor mot i dag.

Den avgörande faktorn var dock att en av medlemmarna kunde ge församlingen ett ”generöst erbjudande” om att få köpa 15 000 kvadratmeter mark i Hedvigslund, som ligger mellan högskolan och Bergsgatan. Där ska det först och främst byggas en ny kyrka i ett plan, kostnaden är preliminärt beräknad till över 30 miljoner kronor.

Men de storslagna planerna stannar inte där. Pingstkyrkan vill även bygga en idrottshall, en kristen förskola och 40-50 seniorbostäder som församlingen kallar för trygghetsboende i samma kvarter.

– I dag har vi bara en kyrka, men vi vill skapa en oas med en kafémiljö och social gemenskap som är öppen för alla, säger Sven-Gunnar Hultman.

Men det är förstås långt kvar innan drömmarna kan bli verklighet. Det första församlingen måste göra är att sälja sin nuvarande kyrkolokal vid Södermalmstorg. Sedan väntar planeringsmöten med kommunen, som hittills ställt sig positiv till planerna. En ansökan om att få starta förskola ska också lämnas in.

– Det tar nog minst tre-fyra år innan allt är klart, säger Sven-Gunnar Hultman.

Annons