Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pitchers riskerar bli av med sprittillståndet

/
  • KAN DRAS IN. Restaurang Pitchers i Gävle kan bli av med sitt tillstånd att servera alkohol. Till socialnämndens möte i morgon är förslaget att tillståndet dras in eftersom bolagets styrelseledamot har skulder till samhället på nära 60 000 kronor.  Foto: Sigrid Ejemar

Restaurang Pitchers i Gävle kan bli av med sitt tillstånd att servera alkohol. Till socialnämndens möte i morgon är förslaget att tillståndet dras in eftersom bolagets styrelseledamot har skulder till samhället på nära 60 000 kronor.

Annons

Det bolag som driver Pitchers heter Tre i ett i Gävle AB. Där finns en styrelseledamot och en styrelsesuppleant. Styrelseledamoten, Bedirhan Yildiz, gick in i bolaget i augusti, och ersatte då en tidigare ledamot som hade skatteskulder på omkring 100 000 kronor.

Men i kommunens kontroller visade det sig snart att även Bedirhan Yildiz hade skulder till samhället på omkring 58 000 kronor. Det är alltifrån studiemedelsavgifter till fordonsskatt.

”Antalet försummelser och dess härkomst felparkeringsavgifter, studiemedelsavgifter, fordonsskatt, trängselskatt och bötesmedel påvisar en allvarlig nonchalans gällande skulder till det allmänna” , skriver Margitta Fröberg, förste alkoholhandläggare på socialtjänsten, i sitt förslag till socialnämnden. Ungefär hälften av skulderna, bland annat 17 felparkeringsavgifter, har dykt upp sedan i mars i år.

– Jag ska ringa till henne. Jag har fått ett brev, men jag vet inte vad det handlar om, säger Bedirhan Yildiz själv när Arbetarbladet når honom på måndagen.

Kan inte säga någonting

Vad jag förstår handlar det om att du har en rad skulder och att de därför inte anser att du är lämplig för att ha tillstånd att servera alkohol.

– Jag kan inte säga någonting innan jag har pratat med henne, säger han.

Arbetarbladets frågor om vad som händer med restaurangen och nattklubben nu tänker han inte svara på utan ber att få återkomma.

I våras höll bolaget Tre i ett i Gävle på att gå i konkurs på grund av en skuld till Carlsberg på två miljoner kronor. Den skulden redde de upp. Men i somras upptäckte kommunen vid två tillfällen att bolaget hade skatteskulder, som betalades först efter att kommunen krävde det.

”Turerna i det här ärendet visar att bolaget inte självmant fullgjort sina skyldigheter mot det allmänna.” ”Bolaget har ådragit sig upprepade restföringar, misskött skatte- och avgiftsinbetalningar och systematiskt underlåtit att göra rätt för sig” , skriver Margitta Fröberg.

Den bakgrunden, tillsammans med styrelseledamotens personliga ekonomi, gör att alkoholtillståndet kan dras tillbaka.

Annons