Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerad naturgasledning förbi Sandviken oroar närboende

/
  • Här är den planerade sträckningen för Swedegas naturgasledning. Ur företagets samrådsunderlag.

En planerad ledning för flytande naturgas från Norrsundet till Hofors oroar boende längs sträckan. Synpunkter på planerna från allmänheten kan lämnas in till det ansvariga företaget senast på måndag.

Annons

Det är företaget Swedegas som planerar att bygga en 34 000 kvadratmeter stor naturgasterminal i norra hamnen i Norrsundet, och dra en åtta mil lång ledning för flytande naturgas därifrån, förbi Sandviken och Storvik till Hofors.

I ett senare skede är det tänkt att även Gävle ska byggas på i ledningssystemet, och att det så småningom ska kunna fortsätta till Borlänge. Ledningssystemet beräknas vara färdigt 2018, och framför allt är det den tunga industrin i Sandviken, Hofors och Gävle som Swedegas tänkt sälja naturgas till. Allt det här framgår av det samrådsunderlag som Swedegas sammanställt och lagt ut på sin hemsida.

Längs hela ledningens längd kommer företaget att behöva ett 25 meter brett område medan de schaktar marken för att lägga ner ledningarna.

När schakten sedan lagts igen kommer de fortfarande att behöva en 7 meter bred ledningsgata, och förändringar kring ledningarna kommer i framtiden att inspekteras regelbundet med hjälp av helikopter eller satellit. Det föreslagna ledningsstråket löper delvis genom Riksintressen och områden som klassas som skyddsvärda.

Organisationen LRF Gävleborgs har sedan länge gjort klart att de avstyrker planerna på gasledningen i sin helhet: "Det samlade värdet av jord- och skogsbruket, såväl ur den enskildes synpunkt men även sett till allmännyttan, överstiger väsentligt värdet av gasprojektet", skriver de i sitt yttrande från januari.

Enligt en tidigare plan ville företaget dra ledningen mellan Västanbyn och Östanbyn på väg mot Högbo. Efter synpunkter från Sandvikens kommun bestämde sig sedan företaget att i stället dra ledningen norr om Östanbyn, men boende i området är oroliga för vad naturgasledningen kommer att innebära.

Just nu är ärendet ute på samråd med kommuner och allmänhet, och synpunkter på gasplanerna ska vara inne hos företaget senast på måndag. Enligt företaget räknar de sedan med att söka tillstånd för att bygga ledningssystemet till årsskiftet.

Mer läsning

Annons