Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pokerspelarna döms för brott mot lotterilagen

De sju männen som åtalats för inblandning i olagligt pokerspel i klubben No Limit Gefle har nu fått sin dom.


Tingsrätten ansåg inte att de åtalade kunde dömas för dobbleri, utan dömer sex av dem till böter för brott mot lotterilagen.

Annons

Det var i december 2006 som polisen slog till mot pokerföreningen No Limit Gefle i deras klubblokal där det fanns ett flertal spelbord.

Åklagaren Christer Sammens valde att åtala sju män, samtliga med i föreningens styrelse, för dobbleri eftersom han ansåg att de hade anordnat olagliga pokerturneringar för allmänheten. Pokervarianten det rörde som om var Texas hold’em och turneringarna ska ha ägt rum minst tre gånger i veckan med en insats på mellan 200 och 700 kronor per deltagare.

För dobbleri gäller att tur är den huvudsakliga faktorn för att vinna. Det är alltså slumpen som avgör, och då är det olagligt att spela om pengar. De åtalade männen har däremot hävdat att det var skicklighet som avgjorde spelets utgång.

För att döma männen för dobbleri krävdes det att spelet var ”äventyrligt”.

I det här fallet betalade alla spelare beloppet i början och man ökade inte insatsen under spelets gång. Tingsrätten bedömer därför inte att spelandet varit tillräckligt riskfyllt för att döma männen för dobbleri.

I åtalet ingick även olovlig försäljning av alkoholdrycker eftersom det i klubblokalen fanns en kiosk där öl förvarades. Männen har dock sagt att ölen inte var till försäljning och tingsrätten dömer inte männen för brott.

Den tredje punkten i åtalet rörde brott mot lotterilagen eftersom männen varit anordnare av två lotteriapparater i pokerlokalen samt en i ett gatukök bredvid. Vid turneringarna har medlemmarna kunnat spela på apparaterna och vinna pengar i kontanter, vilket inte varit tillåtet.

En av de åtalade frikänns helt medan de andra sex döms till böter i olika omfattning, mellan 40 à 70 kronor och 60 à 250 kronor.

Mer läsning

Annons