Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polhem ska renoveras för 75 miljoner kronor

En stor renovering av Polhemsskolan för 75 miljoner kronor har just inletts. Ombyggnaden av Stortorget och Stora Sätraskolan är två andra projekt som mycket av kommunens pengar ska användas till under 2009.

Annons

Kommunens överskottsmål är 85 miljoner kronor varje år. Just nu ligger nivåerna över det, och pengarna blir viktiga att ha för att kunna göra investeringar även när lågkonjunkturen slår till på allvar mot kommunen.

– Vi vill inte låna till allt vi ska investera i. Därför är det bra att vi ligger på höga nivåer nu, säger kommunens budgetchef Anders Larsson.

Eftersom många av kommunens skolbyggnader är byggda på 50- och 60-talen räknar man med att stora investeringspengar måste läggas på renoveringar de närmaste åren.

Först ut är Polhemsskolan, vars P2-del som huserar de flesta tekniska utbildningarna, ska renoveras för 75 miljoner.

– Först blir det en ny entré. Sedan blir det en helrenovering med ny ventilation och nya ytskikt, berättar Mats Eriksson, projektingenjör på Gavlefastigheter.

Under byggnadstiden ska eleverna evakueras till den nedlagda Söderskolan. Projektet startade vid årsskiftet och är beräknat att ta 2,5 år.

Renoveringen av Stora Sätraskolan för omkring 70 miljoner kronor är en annan stor post.

– Investeringar i skola och omsorg kanske inte syns så mycket, men det är det vi gör mest av, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Stortorgets ombyggnad är ett annat stort projekt som inleds 2009. Den totala kostnaden är beräknad till 74,7 miljoner.

Mer läsning

Annons