Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis på plats under firandet

/
  • Polis i Navigationsparken.
  • Södra Rådmansgatan avstängd för biltrafik till klockan 10 på torsdagsförmiddagen.

På torsdagen fanns polisen på plats vid Al-Rashideen moskén i Gävle i samband med firandet av den muslimska högtiden Eid-al-Adha. Det var en sedan tidigare planerad närvaro men efter gårdagens händelse med bland annat falska poliser som kom till moskén blev det också i trygghetsskapande syfte.

Annons

I dag firas den muslimska högtiden Eid-al-Adha och med tanke på att det är en mycket välbesökt högtid är polisen där och hjälper till med bland annat dirigering av trafiken och det var avspärrat utanför moskén från klockan 8 fram till klockan 10.

– Man har en så liten yta, de hade nästan helst velat vara utomhus för att alla ska kunna medverka vid bönestunden. Varje gång det är en sådan högtid så brukar polisen vara där för bland annat trafikdirigering, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Under onsdagen inträffade en märklig händelse i moskén då två personer som utgav sig för att vara poliser besökte och gick omkring i moskén innan de efter en stund lämnade.

Enligt polisen hade dock dagens avspärrningar inget med gårdagens händelser att göra utan närvaron var alltså planerad sedan tidigare.

– Sen föll det ihop med det som hände i går men det var förutbestämt att hjälpa till med trafiken. Följden av det blir ju också att det är ett trygghetsskapande arbete med tanke på gårdagens händelse, säger Mikael Hedström.

Efter händelsen under onsdagen med de falska poliserna genomförde polisen en sökning i moskén med bombhundar men enligt polisen finns det ingen uttalad hotbild.

– Det finns ingen hotbild men när det är en plats där det ska samlas mycket personer och som det varit en del skriverier om i media, då vill vi inte lämna något åt slumpen, säger Mikael Hedström.

Polisen fortsätter sin utredning för att ta reda på vilka det var som besökte moskén och utgav sig för att vara poliser. Mikael Hedström har svårt att tro det är någon annan myndighet eller samverkansorgan som varit på plats.

– Det här är en konstig företeelse och vi vill veta vilka som varit där. Är det en samverkan eller myndighet tar man kontakt innan och säger att man ska komma.

LÄS OCKSÅ:

Falska poliser i Gävlemoskén - bombhundar genomsökte platsen

Mer läsning