Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis var där innan man drunknade vid Avabron

Polisen var på plats minuterna innan en man drunknade efter att han ska ha blivit knuffad ner från Avabron. Ingen var så pass berusad att det krävdes något ingripande, ansåg patrullen – och vände om.

Samtidigt menar åklagaren att den som ska ha knuffat mannen borde ha insett att fallet, med tanke på hans berusningsgrad, var livsfarligt.

Annons

Mannen, som var i 40-årsåldern, drunknade i Testeboån sent på kvällen 5 juli. Först troddes han ha hoppat ner från Avabron när han badade med några kompisar.

Några dagar senare framkom vittnesuppgifter som tyder på att någon eller några av hans tre kompisar kan ha knuffat ner honom i vattnet från brokanten.

En förundersökning om grovt vållande till annans död inleddes av åklagaren Christer Sammens. Enligt honom var mannen så pass berusad att kompisarna borde ha förstått att det var livsfarligt för honom att falla ner i vattnet.

Hade anat oråd

Förbipasserande hade anat oråd redan innan olyckan. De larmade polisen mer än en gång.

Tjugo i elva på kvällen skickades den första patrullen ut till Avabron och var på plats efter nio minuter. Poliserna pratade med personer som befann sig vid bron och avrådde dem från att hoppa.

Enligt Christer Sammens gjorde poliserna bedömningen att det inte fanns någon där som var tillräckligt berusad för att vidta några ytterligare åtgärder.

– Men jag är inte säker på vilka de pratat med, säger Christer Sammens.

Poliserna återvände

Patrullen återvände enligt honom till stationen efter omkring fem minuter.

Ytterligare några minuter senare, 22.58, larmades polisen igen och en patrull var på plats tio över elva. De hjälpte till med hjärt- och lungräddning på mannen som avled nästa dag i sviterna av skadorna.

Utredning fortsätter

Utredningen kring de tre misstänkta männen fortsätter men ligger vilande i semestertider.

Männen nekade till brott i de förhör som hölls strax efter misstankarna väckts. Enligt Christer Sammens pekar vittnesuppgifter särskilt ut en av dem för att ha knuffat mannen.

Mer läsning

Annons