Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischefen en säkerhetsrisk?

Polischefen i Gävleborg har en kvalificerad, säkerhetsklassad tjänst, trots att det varit väl känt att hon sedan några år är sambo med en tidigare kriminell person.

Annons

– Myndigheten har inte bedömt att det har påverkat hennes tjänst, säger polisens kommunikationschef Ulrika Hjerpe.
Poliskvinnan har en hög chefsbefattning vid Gävleborgspolisen.
Hennes sambo sitter nu häktad på Åland misstänkt för grovt narkotikabrott.
Hennes relation med den tidigare kriminelle 53-åringen inleddes för flera år sedan.
Många andra poliser reagerade redan då och ifrågasatte hur lämpligt det var att hon samtidigt hade en ansvarsfull tjänst med full tillgång till nästan all information om vilka utredningar som pågår.
– Det här var inte alls bra, hur tänker hon? var vad alla undrade, säger en polis som Arbetarbladet talat med.
Han är övertygad om att det måste ha skett någon sorts utredning inom myndigheten, eftersom förhållandet var känt av alla chefer.
Pär Langer, som är operativ chef och tillförordnad länspolismästare vid Gävleborgspolisen, ville på torsdagen inte kommentera händelsen alls, utan hänvisade till kommunikationschefen Ulrika Hjerpe.
– Alla som anställs, och alla som får nya befattningar genomgår en säkerhetskontroll inom vårt verksamhetsskydd, och det gäller självklart också henne. Av det följer att myndigheten inte har bedömt att det fanns några problem med att hon har den tjänsten, säger Hjerpe.
I övrigt vill hon inte kommentera händelsen.
Kvinnan är inte i tjänst just nu, men det beror på en planerad ledighet, och inte på något beslut myndigheten har fattat med anledning av brottsmisstankarna mot sambon.

Mer läsning

Annons