Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen anklagas för misshandel

/
  • En 27-årig man anmäler de poliser som grep honom natten till söndagen. Till sitt stöd har han ett bandat mobilsamtal.

En häktad 27-årig man hävdar att han misshandlats och ofredats i samband med ett gripande utanför Restaurang Goya natten mot i lördags.
Nu anmäler han poliserna, med ett bandat mobilsamtal som stöd.
Redan i går tog Gävlepolisen initiativ till en internutredning för att se om något fel begåtts.

Annons

Enligt uppgifter till Arbetarbladet var han berusad vid gripandet och är misstänkt för att ha misshandlat en civilklädd polisaspirant. När han transporterades i polisbilen gick mannens mobiltelefon igång av misstag och hans mamma blev uppringd.
Mamman säger till Arbetarbladet att hon ropade på sonen i luren men inte fick något svar. Enligt mamman hördes det i bakgrunden hur en av poliserna sa att hon skulle se till att han flyttade från Gävle. Mannen, som har invandrarbakgrund, ska även ha fått utstå rasistiska kommentarer.
– Jag är hundra procent säker på att de kallade honom för svartskalle, säger mamman.Efter att ha hört detta tryckte hon på inspelningsknappen. På bandinspelningen, som Arbetarbladet tagit del av, fångades inga rasistiska ord. Däremot andra uttalanden som Gävleborgspolisens operative chef Pär Langer betecknar som ”olämpliga”.
– Vi ska inte sänka oss till en nivå där vi behöver använda oss av såna uttryck utan jobba professionellt, säger han.


Bandningen har dålig ljudkvalitet. Det som går att uppfatta är bland annat en polis som säger: ”Jävla nolla” och: ”Du har knarkat bort din hjärna”. Under den elva minuter långa bandsekvensen skriker 27-åringen flera grova könsord till poliserna.
– I morse lämnade vi över ärendet till internutredningen, som sker i Västerås. Vi kommer att begära att det hanteras skyndsamt, säger Pär Langer.
Enligt honom leder ett hundratal av totalt omkring 35 000 händelserapporter per år till en internutredning.27-åringens advokat Stefan Wallin uppger att en polisanmälan mot poliserna kommer att lämnas in senare i veckan.
– Den gäller misshandel och ofredande. Mannen anser att han blivit provocerad och smädad. Han säger också att han blivit slagen och att poliserna vridit om armarna på honom, säger Wallin.


Enligt advokaten är bandet en hjälp i bevisningen.
– Det är tyvärr inte ovanligt att klienter säger att de råkat illa ut i polisbussar. Men det finns sällan stöd för det. I det här fallet har vi en mamma som lyssnat och en bandinspelning, säger Stefan Wallin.


27-åringen häktades i går morse, på sannolika skäl misstänkt för misshandel och ett tidigare fall av grov misshandel.

Mer läsning

Annons