Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hänger på ungdomsgården

/
 • LÄTTSAM STÄMNING. Gymnasieeleverna Linus Eriksson och Charles Falk vågar skämta med polisen Johan Bast.                   ”Det är första gången i höst som polisen besöker oss. De kunde vara här oftare,” säger killarna i soffan.
 • KOMPISAR PÅ STAN. Brynäsbon Barzan Khalaf, 18 år, väntar på en kompis utanför banken Nordea. Han har träffat ungdomspolisen på fritidsgården Brynjan och går fram för att prata med dem.

I jakten på ungdomsbrottslingarna besöker poliserna skolor och fritidsgårdar. De pratar med ungdomar delvis för att skapa kontakt, men de kan även få reda på vem som är skyldig till ett rån.

– Klart att vi hjälper poliserna om det hänt något i Valbo. Man vill ju inte att det ska förstöras på platser där vi hänger under kvällarna, säger Marcus Englund.

Arbetarbladet hängde med en kväll till fritidsgården Soffans i Valbo.

Annons

Just denna kväll är ungdomspoliserna Johan Bast och Karin Wessén civilt klädda. De har åkt till Soffans, fritidsgården i Valbo, för att mingla med ungdomar som de kallar det. Det bjuds på kaffe, saft och paj och i början är det lite trevande samtal mellan dem och ungdomarna, som är mellan 13 och 18 år.

– Vad är det för straff för snatteri? frågar någon.

– Vad händer om man kör en moppe i för hög hastighet på motorväg? undrar Charles Falk, som går trean på gymnasiet. Det olagligaste han har gjort är att köra moped i 90 kilometer i timmen.

Lugn i Valbo

Killarna i soffan säger att det är lugnt i Valbo om man jämför med andra stadsdelar i Gävle och att få besök av polisen är inget som stör dem.

– De får gärna vara här oftare. Det är bara positivt, säger Linus Eriksson och tar en klunk kaffe.

Johan Bast påpekar att det är viktigt att polisen syns ute och träffar ungdomar. De behöver ännu mera tid till att röra sig på staden och fritidsgårdar.

En polis till tre skolor

Varje polis inom ungdomsroteln är kontaktperson för tre skolor med tillhörande fritidsgårdar. Det gör att de känner igen ungdomarna och bygger upp ett kontaktnät.

– Ungdomarna tycker att det är jobbigt om jag kan deras namn och vet vem de är. Om man beter sig dåligt är det tryggare att vara anonym och en i gruppen, säger Johan Bast.

Ungdomspolisens hårda arbete resulterade i att fem ungdomar kunde dömas för en rad brott från april till september. Det handlar om misshandel och rån, bland annat av den 90-åriga kvinnan utanför Hotel Gävle i april.

Kände igen killen

Ett annat exempel är för bara en dryg månad sedan. Då lyckades Karin Wessén gripa en kille i Sätra för att hon kände igen signalementet. En man hade glömt nycklarna i radhusets ytterdörr och någon tog dem och sprang iväg. Polisen larmades till platsen.

– Jag visste att han rör sig i Sätra och han stod bara 200 meter från huset där nycklarna stals. Då hjälpte det att jag rör mig mycket i Sätra och har hand om skolorna där, säger hon.

Berömmer polisen

Sofia Hägglund, föreståndare vid Soffans i Valbo berömmer ungdomspolisens arbete.

– Johan har bra koll, säger jag ett namn på en tonåring i Valbo så vet han oftast vem det är, säger Sofia Hägglund, föreståndare vid Soffans.

Mer läsning

Annons