Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen har lagen på sin sida

Att Cityfesten överlevt så länge som den gjort kan bero på ett rent misstag.
– När Cityfesten övertogs av Folkets hus-föreningen övertygade de oss om att de var en ideell förening, och sådana behöver inte betala för polisbevakning. Men vi borde ha kollat, säger Benny Ericsson vid polisen.

Annons

Det blir ingen cityfest år 2009, kunde vi berätta i går. Folkets hus-föreningen, som arrangerat Cityfesten sedan år 2007, har inte råd att bekosta polisens extra arbetsinsatser. Men att Cityfesten sluppit betala i alla år kan ha stridit mot lagen.

– Vi har fått propåer från riksrevisionsverket och rikspolisstyrelsen om att vi varit alldeles för dåliga på att ta betalt i samband med arrangemang. Skattepengar ska inte användas för extra bevakning i samband med offentliga tillställningar med en vinstdrivande arrangör, det har lagstiftarna slagit fast, säger Benny Ericsson, myndighetsjurist vid polisen i Gävleborgs län.

2006 var första året de tog betalt av Cityfesten, som då drevs av företaget Cityfesten AB med Tomas Gavlén i spetsen. 730 kronor per påbörjad polistimme ska de ta enligt lagen. Men eftersom kravet kom så nära inpå festen fanns det särskilda skäl för att bara ta ut 25 procent av kostnaden för extraarbetet. Det blev omkring 150 000 kronor.

Men inför år 2007 skulle Cityfestbolaget stå för hela kostnaden själv, runt 600 000.

– Men då gick Gavlén ihop med Folkets hus-föreningen. De hävdade att de skulle driva det hela som en ideell förening, så då gick de fria. Vi har varit övertygade om att det var en ideell förening. När vi väl gjorde en koll nu i år insåg vi att det är en ekonomisk förening och då ska de bekosta polisbevakningen. Att de sluppit det tidigare har varit fel, säger Benny Ericsson.

Ideella föreningar är skattebefriade och behöver inte heller betala för polisinsatser.

– Dessutom finns en politisk uppgörelse om att idrottsföreningar ska gå fria, det spelar ingen roll att de till viss del drivs som företag, säger Benny Ericsson.

Vid fotbollsmatcher med hög riskbedömning kallas extra poliser in, vilket kostar omkring 500 kronor per polis och timme. 32 000 kronor fick polisen lägga på extrainsatser när Gefle IF stod värd för en match mot Djurgården 9 april, och 9 000 kronor när AIK kom 27 april. Vid andra matcher behövs inga extra poliser alls.

Folkets hus-föreningen faller på att det är en ekonomisk förening, som i skattefrågor betraktas som ett företag.

Men när den registrerades i början av 1900-talet fanns inte ens begreppet ekonomisk förening, det är Bolagsverket som klassat den så i efterhand.

– De där frågorna har vi ingen egen kraft att driva, det lämnar vi till Folkets hus och Parker centralt, säger cityfestgeneralen Tomas Gavlén.

Mer läsning

Annons