Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i Gävle fälls av JO

Gävlepolisen har dröjt alltför mycket i utredningen av en grov misshandel. Det fastslår JO, justitieombudsmannen.

Annons

Polisen försvarar sig med hög arbetsbelastning och prioritering av andra ärenden.

En 39-årig man som fått vänta 13 månader på ett förundersökningsresultat JO-anmälde polisen i september i år. I går meddelade JO att polismyndigheten i Gävleborgs län fälls eftersom handläggningen tagit alltför lång tid. JO vill nu att polisen snarast tar tag i ärendet.

Det var i augusti förra året som den då 38-årige mannen blev nedslagen och grovt misshandlad i centrala Gävle. Polisen berättade för Arbetarbladet dagen efter att de hoppades lösa identifieringen av gärningsmännen den kommande veckan.

Så blev det inte, i stället har utredningen under långa perioder legat nere. I april i år återupptogs den efter att först mannen klagat och JO sedan hört av sig till polisen. Men snart hamnade ärendet i träda igen.

Polisens jourrotel, som haft hand om ärendet, ska ta hand om brådskande fall. Förundersökningsledaren har uppgett att arbetsbelastningen är hög och att flera utredare slutat utan att nya tillsatts. På grund av ett pressat läge ska andra ärenden ha prioriterats. Polisen har nu lovat JO att behandla denna utredning med förtur.Björn Westin

Mer läsning

Annons