Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ingrep mot olovlig camping

/

(NY VERSION) Polisen ingrep på måndagen mot ett tiotal irländska husvagnar som stod uppställda intill McDonalds vid Valbo köpcentrum.

Annons

 

– Vi informerar om att de inte får stå här, säger polisen Marie Fältman som delade ut ett brev översatt till engelska från närpolischefen Glenn Hillman.
Sedan i lördags har en av sidoparkeringarna närmast riksvägen ockuperats av ett antal husvagnar med irländsk registrering. På måndagen hängde tvätt på linor mellan parkerings stolpar. En parabolantenn stod utställd på marken och ett motordrivet elverk fanns uppkopplat.
Enligt uppgifter till polisen är det samma ambulerande asfaltläggare som fanns i Gävletrakten i början av sommaren och som då avvisades av polisen.
– Men vi har inte gjort någon identitetskontroll den här gången utan bara informerat om vilka regler som gäller och att allemansrätten inte ger dem rätt att stå där, säger Glenn Hillman.
Han påpekar också att campinggästerna på parkeringen egentligen inte är polisens bekymmer så länge det inte finns några brottsmisstankar.
– Det är markägarens sak att se till att de flyttar. Flyttar de inte frivilligt kan markägaren begära hjälp av kronofogden som i sin tur kan begära handräckning från polisen. Men där är vi inte än, säger Hillman.
I stället valde polisen att i förebyggande syfte informera om vilka regler som gäller. Vid lunchtid på måndagen kom två polisbilar till den spontana campingplatsen.
– Nu går vi runt i vagnarna och informerar om att de så fort som möjligt måste flytta härifrån. Att de inte har rätt att använda en allmän parkering som campingplats, sade polisen Marie Fältman.
På papperet undertecknat av Glenn Hillman står det att de riskerar vite om de fortsätter att bo på parkeringsplatsen, och att de riskerar att få sin egendom beslagtagen om de inte rättar sig efter tillsägelserna.
Där varnar han också camparna för att de kan bli utsatta för en utlänningskontroll i samarbete med andra myndigheter, i syfte att lagföra de som bor på campingen för eventuella brott som de kan ha begått.
Poliserna som besökte husvagnarna fick beskedet att husvagnarnas skulle flyttas senast på måndagskvällen. Vid åttatiden på måndagskvällen har Irländarna försvunnit från platsen med sina husvagnar, meddelar polisen.

 

Mer läsning

Annons