Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen jobbar aktivt mot kissarna

800 kronor. Så mycket kostar det om du blir ertappad med att kissa på offentlig plats.
Gävlepolisen delar ut fler och fler böteslappar och värst är det runt Stortorget.

Annons

På senare år har polisen fått mer problem med personer som urinerar på gatan eller andra platser inne i centrala Gävle. Många, framför allt affärsidkare, hör av sig till polisen och klagar på att det luktar illa av urin vid fasader, entréer och trappuppgångar.

– Det här har gjort att vi har jobbat aktivt mot snuskeriet. Många verkar tro att det är fritt fram att kissa inne i stan, säger närpolischefen Glenn Hillman.

Och arbetet har gett resultat. År 2006 delade polisen ut 96 ordningsbotar för förargelseväckande beteende, offentlig urinering.

Förra året ökade siffran till 132 och bara under det första halvåret i år har 84 böteslappar delats ut. Om det fortsätter i samma takt stannar årets siffra på 168, men siffran kan bli ännu högre eftersom Cityfesten brukar dra upp statistiken ordentligt.

Stortorget värst

Generellt sett är det dock i området på och omkring Stortorget som flest tar chansen att lätta på trycket.

– Man får inte pinka inom stadsplanelagt område. På övriga ställen räcker det med att väcka förargelse hos någon för att det ska vara straffbart, säger Glenn Hillman.

Bötesbeloppet är på 800 kronor. För den som inte accepterar att betala väntar i värsta fall åtal och rättegång. Glenn Hillman tror dock att många poliser ”har skygglapparna uppe” om urineringen sker undanskymt i ett buskage i stället för på öppen gata.

Behövs fler toaletter?

Han tycker att det ökande kissandet är ett svårlöst problem som han gärna vill diskutera med kommunen och krogarna i Gävle.

Kanske behövs det fler toaletter, både inne på krogarna och i offentliga miljöer, tror han.

Men det är inte bara för att hålla stadsmiljön ren och fräsch som polisen har blivit noggrannare med att slå till mot offentlig urinering.

– Vi måste komma till rätta med det ordningsstörande som ofta leder till det obefogade våldet på gatan, säger Glenn Hillman.

Som exempel tar han Gävlebon Marcus Gabrielsen som slogs ihjäl på öppen gata i Stockholm för några år sedan. Upprinnelsen var att hans kamrat sagt åt några män som stod och kissade i en port.

Mer läsning

Annons