Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen nekar fel efter anmält ambassadbesök

/

En person som skulle utvisas fördes av gränspolisen till personens hemlands ambassad under kraftigt våld.
Händelsen anmäldes till JO av RFSU – men enligt polisen begicks inga formella fel i samband med insatsen. Det skriver myndigheten i ett yttrande.

Annons

Förra året anmäldes polisen till JO efter att en person tvingats till ett ambassadbesök i samband med ett utvisningsärende. Nu svarar polisen i ett yttrande.

Personen var tagen i förvar i Gävle och ska med våld ha tvingats till dennes hemlands ambassad för att begära ut resehandlingar. Det skriver ombudet RFSU (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) i sin anmälan till JO. Efteråt ska personen ha haft ont i flera dagar efter den omilda behandlingen som han utsattes för av gränspolisen.

På ambassaden ska polisen ha förklarat att personen fått avslag på sin asylansökan därför skulle utvisas. RFSL skriver i anmälan till JO att den informationen inte var nödvändig att lämna ut eftersom personen skulle riskera straff om informationen når hemlandets myndigheter.

RFSL skriver även att polisen på flera punkter agerat utan lagligt stöd och samtidigt brutit mot viktiga bestämmelser i grundlagen.

Polisen svarar nu i ett yttrande att inga formella fel begåtts. Bland annat skriver de att många ambassader har som krav att personer som ska utvisas ska infinna sig på hemlandets ambassad för att få resehandlingar utfärdade – men att det är få personen som vill följa med till ambassaden.

I det aktuella fallet var det ett krav från ambassadens sida att personen skulle infinna sig på ambassaden.

Polismyndigheten skriver vidare i sitt yttrande att det inte finns några exakta författningsbestämmelser som anger vilka åtgärder polisen får ta till för att verkställa ett utvisningsärende.

Gävleborgspolisen har tidigare fått kritik från Amnesty för att sticka ut bland de kritiska samtal som organisationen får ta emot. Den kritiken framfördes i ett inslag av Uppdrag granskning i SVT. Men enligt reportern i inslaget ska det inte finnas någon statistik på klagomål på verkställande av utvisningar.

Mer läsning

Annons