Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen prioriterar lösa rånen

Alla ärendena ska bearbetas och ”köras till botten”

Polisens rångrupp prioriterar arbetet med lösa över 40 rånärenden.

Men när resurserna läggs där bortprioriteras i stället brott av mindre karaktär.

Annons

I mitten av november tillsatte polisen i Gävle en speciell rångrupp. Efter den gångna tidens personrån bestämdes att inget i utredningarna kring rånen skulle lämnas åt slumpen. Så för att visa just det gick polisen ut under fredagen och meddelade de senaste resultaten som rångruppens arbete lett till.

Rångruppen arbetar med över 40 ärenden. Den inblandade personalen vid polisen menar att dessa ärenden verkligen ska bearbetas och ”köras till botten”.

Alla kan inte lösas

– Men även om de prioriterar dessa ärenden så kommer inte alla kunna lösas. Det är mycket som spelar in för att de här ska lösas och det finns mycket som kan ställa till det. Till exempel spårsäkring och målsägande som inte minns händelsen, säger Mikael Hedström, presstalesman för polisen i Gävle.

Men prioriterar ni inte att alla brott ska lösas och ”köras till botten”?

– Alla brott prioriterar vi att lösa. Men just de här är så extremt många. Vi ska inte låta något gå åt slumpen, säger Mikael Hedström.

Annat bortprioriteras

Men samtidigt som rånbrotten prioriteras bortprioriteras mindre brott.

Skadegörelse är ett brott som till efter jul kommer att läggas på hög. Efter jul ska ett nytt beslut fattas om rångruppen behöver fortsätta sitt arbete eller om andra brott ska prioriteras mer.

– En skadegörelse kanske det räcker med att förhör medan de här kräver så mycket mer. Då får de här brotten prioriteras till en viss bekostnad av andra, säger Mikael Hedström.

Rångruppen har hunnit genomföra cirka 100 förhör i rånfallen och man har lyckats lagföra tre gärningsmän. Men gruppen söker också fortfarande vittnen till rånet vid Stora Esplanadgatan i Gävle lördagen 13 november.

Polisen är mycket angelägen om att komma i kontakt med den man som pratade med målsägande när hon behövde hjälp. Mannen hade vid tillfället ett barn med sig.

Mer läsning

Annons