Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tror att rånen kommer öka i Gävle

/
  • Unga om rånen. Simon Solem, 14 år och Isak Nilsson, 15 år, båda Hedesunda, säger att det inte snackas så mycket om rånbrott i deras umgängeskrets. Men Simon berättar att han har en bekant som varit utsatt för rån.
  • Analyserar. 18-åriga Adrian Alarcon tror att de många personrånen bland annat beror på grupptryck. Han får medhåll från Brottsförebyggande rådet.
  • Unga om rånen. Simon Solem, 14 år och Isak Nilsson, 15 år, båda Hedesunda, säger att det inte snackas så mycket om rånbrott i deras umgängeskrets. Men Simon berättar att han har en bekant som varit utsatt för rån.

Under helgen anmäldes ytterligare två personrån. Dessutom har polisen fått in fem anmälningar om rånförsök.

– Vi känner en oro. Den här typen av rån kommer att öka, säger Mikael Hedström vid Gävleborgspolisen.

Annons

Antal polisanmälda personrån i Gävle har nästan fördubblats på fem år visar polisens statistik. Hittills i år har 83 personrån anmälts till polisen.

Gävleborgspolisen tror inte att den här typen av rån kommer att minska, tvärtom.

– Det handlar om mobiltelefoner. I dag går nästan alla människor omkring med en mobiltelefon i hand. Nu har även de här Iphonemodellerna kommit, och de är mycket dyrare. De som har de här telefonerna visar upp dem tydligt och klart, säger Mikael Hedström.

Hårt arbetet

Gävleborgspolisen arbetar nu hårt med att utreda de senaste rånen.

– Vi håller en hel del förhör. Vi försöker se vilka ärenden som kan knytas till vissa gärningsmän. Vi går bakåt i tiden för att se om signalement från tidigare personrån stämmer överens med de vi håller förhör om för tillfället. För att kunna hålla fotokonfrontationer.

Rättegång på måndag

En hel del av det senaste årets personrån ser också ut att klaras upp. På måndagen inleddes rättegången mot två unga män som misstänks ligga bakom flera av personrånen. En 17-åring och en 18-åring, som även misstänks för rånet mot Tempo på Brynäs i mitten av september.

Inne på McDonalds vid Stortorget sitter de båda skolkompisarna Simon Solem, 14 år och Isak Nilsson, 15 år, båda från Hedesunda. De berättar att det inte snackas så mycket om rånbrott i deras umgängeskrets.

– Men jag känner en kille som har blivit utsatt för rån. Vid centralen. Men jag vet inte så mycket mer om det, säger Simon.

Anledningen till att unga killar rånar andra unga på främst mobiltelefoner tror Simon kan bero på att de behöver pengar.

Det tror även 18-åriga Adrian Alarcon, från Gävle.

– Rånen beror nog på olika saker. För det första att de som rånar vill ha mobilerna de inte har råd med, för det andra att de är uppväxta med fel attityd och för det tredje grupptryck, säger han.

Han får medhåll från Brottsförebyggande rådet. Se artikel bredvid.

Mer läsning

Annons