Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill tacka personerna som ingrep vid rånet

Polisen i Gävle vill tacka de personer som ingrep vid rånet mot Nordeas kontor i Gävle. Samtidigt konstaterar myndighetschefen att det kan vara riskfyllt.
– Upplever man en situation som farlig ska man avstå, säger Gunnar Keventer.

Annons

När Swedbank i Ockelbo rånades i februari i år reagerade en 78-årig man med ilska och gick emot de tungt beväpnade rånarna och slog en av dem i huvudet med ett verktyg som han hade lindat in i en tidning. Kort därpå sköt rånarna efter honom.

– Man måste göra en bedömning från fall till fall. Upplever man att man inte har förutsättningar för att ingripa eller om en situation är farlig, att den innebär en risk för en själv, ska man inte göra det. Vi vill ju inte ha fler som kommer till skada, säger Gunnar Keventer.

Den som inte bedömer sig att rent fysiskt kunna ingripa kanske på avstånd kan iaktta en situation och senare meddela polisen vad man sett.

Men generellt sett ser polismyndigheten positivt på att människor visar civilkurage, mod, och hjälper polisen i deras arbete. Polisen har ingen medalj att dela ut men ska på något sätt tacka de personer som grep den ene rånaren utanför Nordeas bankkontor i Gävle igår.

– Vi kommer naturligtvis att uppmärksamma det här på något sätt, säger Gunnar Keventer.

Annons