Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser vill förbjuda soft air guns

/

Sent på fredagkvällen larmades polisen om att ett par unga killar sköt med vapen vid Sofiedalsskolan. Det visade sig vara soft air guns, ett hett diskussionsämne inom polisen.
– Det finns ingen chans för oss att se skillnad på en sån och ett riktigt vapen. Om någon drar en måste vi agera, med risken att skjuta en 15-åring som leker med plastkulor, säger polisen Per Wengrud.

Annons

Polisen Per Wengrud och många av hans kollegor tycker att soft air guns som liknar riktiga vapen borde förbjudas helt.

– Jag tycker att hela företeelsen är sjuk. Vad är syftet att ha ett vapen med plastkulor som är så likt ett riktigt vapen? Om man bara ska ha den som leksak finns det ingen anledning att det ska likna ett riktigt vapen så mycket, säger Per Wengrud, som just nu vikarierar som vakthavande befäl hos Gävleborgspolisen, men i vanliga fall arbetar i yttre tjänst.

Soft air guns får säljas av vilken butik som helst, och har även förekommit på marknader. De faller under vapenlagen och får liksom andra luftvapen inte användas i stadsmiljö. Personer under 18 år får inte köpa soft air guns alls.

– Rent faktiskt kan du råna en bank med något du köpt för ett par hundralappar och som du inte behöver tillstånd för att köpa. Och viftar man med en sån utsätter man sig för stora risker, säger Per Wengrud.

Håkan Andersson vid Stockholmspolisens vapengrupp håller med.

– Mardrömmen är att en polis skulle skjuta en unge för att man tror att det är ett riktigt vapen. Vi kan inte utgå från att det inte är ett riktigt vapen, men det förstår nog inte de som använder dem, säger han.

Om någon förälder frågar honom om soft air guns så är beskedet glasklart:

– Låt bli. Det här är rent skräp. Är man intresserad av att skjuta skulle jag rekommendera ett riktigt luftvapen så att man kan träna på skyttebana och tävla, säger Håkan Andersson.

I några av USA:s måste soft air guns ha skrikiga färger för att undvika förväxling. Men vad händer om terrorister börjar måla sina vapen knallgula? Att helt förbjuda soft air guns tror Håkan Andersson är näst intill omöjligt.

– Skulle man lagstifta om hur bra ett luftvapen måste vara för att få finnas? Eller hur mycket effektbegränsade luftvapen måste skilja sig utseendemässigt från andra vapen? Skulle det finnas ett förbud mot vapenliknande föremål? Jag tror att det skulle bli svåra gränsdragningsproblem, säger han.

De soft air guns som användes i Valbo sent i söndags kväll liknade automatvapen. De 17-åriga killarna misstänks för brott mot vapenlagen alternativt ordningslagen.

Mer läsning

Annons