Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisfacket ordförande: ”Vi vill få igång en debatt”

– Vi vill och vi kämpar men vi räcker inte alltid till. Det är frustrerande. Nu vill vi få igång en debatt.

Det säger Lennart Proos, polisfackets ordförande, om utspelet i debattartikeln här ovan.

Annons

Sverige har fått 20 000 nya polistjänster utan att det har blivit fler poliser i Gävleborgs län. De som gått i pension har ersatts. Men länsinvånarna har inte märkt någonting av den kraftiga utökning av yrkeskåren som andra regioner fått ta del av.

– Vi ligger konstant på plus minus noll år efter år. Jag har ingen bra förklaring till att det ser ut som det gör. Vi förstår inte själva varför invånarna i Gävleborg inte anses vara värda samma skydd som andra svenskar, säger Lennart Proos.

Enligt polisfacket i Gävleborg är dessutom länets poliser lägre lönevärderade än andra svenska poliser.

– Det räcker med att flytta till granndistriktet söderut så åker lönen upp med några tusenlappar. Storstadslönerna kan vi naturligtvis inte alls jämföra oss med. Risken är uppenbar att poliser som vill jobba här tröttnar på den här dåliga löneutvecklingen och söker sig till antingen andra distrikt eller till andra yrken. Även då blir det ytterst medborgarna som drabbas.

Gör ni ett sämre jobb än poliser i andra delar av Sverige?

– Nej, vi gör ju inte det. Vi gör samma jobb och utreder brott på samma sätt.

Vad vill du med debattartikeln?

– Jag hoppas få igång en debatt. Poliserna som arbetar i det här länet är engagerade och duktiga och vill mycket. Men det är frustrerande att känna att man inte alltid räcker till och alltid kan vara där vi borde vara.

Mer läsning

Annons