Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisman sköt varningskott i Sätra

En polisman tvingades avlossa ett varningsskott mot en man som gick omkring och viftade med ett vapen i Sätra natten till lördagen.

Annons


Mannen kunde sedan tas om hand och vapnet visade sig vara ett luftvapen.
Strax innan tolv, natten till lördagen, kom ett samtal till polisen från en anmälare som såg en person gå omkring med ett vapen i området. Mannen ska ha gått med "arga steg" och fem polispatruller beordrades till området för att söka efter mannen.
– Vi visste inget om vilket vapen det var initialt, så då måste man ta det på största allvar, säger Sven-Erik Hammar, vakthavande befäl på polisen i Gävle och fortsätter,
– Det var så klart obehagligt för folk i området att han viftade med ett vapen.
Polisen genomsökte området till fots och efter ungefär tio minuter stötte en av polismännen ihop med den eftersökte mannen. Polismannen beordrade mannen att lägga ner sitt vapen. Mannen struntade dock i polismannens uppmaning och fortsatte vifta med vapnet. Polismannen avlossade då ett varningsskott rakt upp i luften eftersom det var omöjligt att se vilken sorts vapen det var i mörkret.
– Han ville få av honom vapnet på något sätt och varningsskottet hjälpte ju, säger vakthavande befäl Sven-Erik Hammar.
Mannen, som är i 25-års åldern, kastade då sitt vapen direkt och polisen kunde gripa honom. Då kunde man också konstatera att vapnet var ett luftvapen.
– I nuläget är han inte misstänkt för något brott eftersom det var ett luftvapen, säger vakthavande befäl Sven-Erik Hammar.
Mannen som mådde psykiskt dåligt skjutsades till sjukhuset för vård.
Enligt Sven-Erik Hammar är det inte särskilt vanligt att poliser tvingas använda sina vapen och avlossa varningsskott.
– Nej, det är väldigt sällan. Då handlar det ofta om en skottlossning, så kallad verkanseld. Ett fåtal gånger per år här hos oss, säger han.

Mer läsning

Annons