Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker håller koll på vårdbolagen

/
  • har inget att klaga på. Carina Blank (S), kommunalråd i Gävle.Foto: Gun Wigh
  • föredrar småskalighet. Inger Källgren Sawela (M), oppositionsråd i Gävle.Foto: Annakarin Björnström

Små entreprenörer i äldreomsorgen blev till stora bolag uppbackade av riskkapital. Gävles politiker vill undvika vårdskandaler genom kontroll och noggranna upphandlingar.

Annons

Kommunalrådet Carina Blank (S) säger att det alltid finns en risk med att släppa in nya aktörer i välfärden. Men att det inte finns något att klaga på i Gävle.

– De missar som skett har till lika stora delar inträffat i egen verksamhet, säger hon.

Carina Blank tycker dock inte att det är något självändamål att släppa in privata aktörer.

– I ett längre perspektiv har det gjort att vi blivit bättre på att beskriva den verksamhet som vi vill ha. Men att konkurrensen har gjort verksamheten bättre, det har jag inte sett några exempel på, säger hon.

Oppositionsrådet Inger Källgren Sawela (M) tycker inte att det finns någon gräns för hur mycket privat verksamhet som kan släppas in i vård och omsorg så länge det fungerar bra.

Men hon är inte helt nöjd med utvecklingen de senaste åren.

– Det viktiga är mångfalden och valfriheten för brukarna. Men många små vårdföretag har blivit uppköpta och blivit till stora kolosser. Jag tror att det är för att vi i början när vi var ovana gjorde stora upphandlingar. Det är bättre med småskalighet, säger hon.

Källgren Sawela framhåller också vikten av att det genomförs noggranna upphandlingar för att undvika den typ av missförhållanden som den senaste tiden uppmärksammats på andra orter.

Mer läsning

Annons