Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker polisanmäld - misstänks ha fuskat med ersättning

En regionpolitiker har polisanmälts för trolöshet mot huvudman.
Hon misstänks ha begärt ut ersättning som hon inte har rätt till.

Annons

Som fritidspolitiker får man ersättning när man går in och jobbar som politiker.

Man får arvode för varje sammanträde och om man tagit ledigt från sitt jobb för att kunna vara med på mötet har man också rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Men nu misstänker Region Gävleborg att en av de förtroendevalda politikerna har lurat till sig ersättning på felaktiga grunder.

– Vår administration har upptäckt saker som tyder på trolöshet mot huvudman. Mer kan vi inte säga i dag, vi avvaktar och ser vad polisutredningen visar, säger Dag Rosander, kommunikationschef på Region Gävleborg.

Fritidspolitikern har de senaste åren haft uppdrag som ersättare och ledamot i olika nämnder i regionen och i landstinget som det tidigare hette. Och enligt polisanmälan har hon vid flera tillfällen begärt ut ersättning för inkomst som hon ska ha förlorat på grund av sina uppdrag.

Som underlag har hon lämnat in lönespecifikationer från Gävle kommun där hon arbetat.

Men vid en kontroll med Gävle kommun ska det ha visat sig att hon inte arbetat där på flera år, vilket innebär att hon inte haft någon inkomst att förlora.

Politikern misstänks ha missbrukat sin tjänsteställning för egen ekonomisk vinning och har därför polisanmälts.

Hon kommer dock att få behålla sina politiska uppdrag – åtminstone tills vidare.

– Än så länge är det bara en polisanmälan och då gör vi ingenting. En anmälan i sig behöver ju inte betyda att det finns något fog för misstankarna, säger länsordföranden i det parti som politikern representerar.

Om anmälan däremot leder till åtal eller att en förundersökning startar kommer partiet att uppmana politikern att ta timeout från sina uppdrag.

Arbetarbladet har inte pratat med politikern men i ett mejl låter hon hälsa att hon är förvånad över polisanmälan.

– Jag har följt de regler som gäller för oss politiker och lämnat in de underlag som har efterfrågats. Jag kan inte se att jag har gjort mig skyldig till något brottsligt.

Några andra kommentarer vill hon inte lämna utan säger att rättsväsendets arbete får ha sin gång.

Mer läsning

Annons