Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker positiva till ny samhällsbyggnadsenhet

Slå ihop till en samhällsbyggnadsenhet, men behåll två politiska nämnder. Det föreslår de konsulter som har tittat på hur tekniska kontoret och Bygg och Miljö kan samverka mer.
– Alla verkar se fördelar med det här, säger tekniska nämndens ordförande Inger Schörling (MP).

Annons

Ett konsultföretag har i ett halvår utrett hur de kommunala förvaltningarna tekniska kontoret och Bygg och Miljö ska kunna samarbeta mer. I tisdags informerades personalen och under onsdagen fick politikerna i de båda nämnderna en gemensam dragning av rapporten.

Den modell konsulterna föreslår är hämtad från Linköpings kommun, där man har skapat en gemensam förvaltning med en samhällsbyggnadschef men samtidigt har kvar en teknisk avdelning och en bygg- och miljöavdelning som har egna chefer. De båda nämnderna finns också kvar.

Fördelen med organisationen jämfört med dagens är enligt konsulterna att det skapar en tydlighet gentemot medborgare och kunder. Det blir en dörr in till kommunen i stället för flera.

I konsulternas uppdrag ingick även att titta om en total sammanslagning var möjlig, men anledningen till att man inte förespråkar det är risken för jäv. Det skulle kunna uppstå en situation där samma anställda hanterar både tillsyn och drift av en verksamhet. Därför måste delar av förvaltningarna hållas åtskilda.

Ett principbeslut om att skapa den nya samhällsbyggnadsförvaltningen skulle kunna tas i april, enligt konsulterna. Då kan även enhetens chef utses. 1 januari 2012 skulle den nya organisationen kunna fungera fullt ut.

Politikerna i de båda nämnderna diskuterade i går frågan på ett gemensamt möte. Enligt rapporten var de flesta positivt inställda, även om många hade frågor.

– Det finns en hel del kvar att diskutera, till exempel hur organisationen ska se ut. Men det kan vara bra att göra något så att kontakten ut mot kund blir enklare, säger byggnads- och miljönämndens ordförande Jörgen Edsvik (S).

Mer läsning

Annons