Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill ge hjälp – men inte Berger (S)

Självklart ska fetmaopererade få hjälp med att ta bort hängande överskottshud.

Det är de flesta politiker i landstinget Gävleborg överens om.

Undantaget är sjukvårdslandstingsrådet Tommy Berger (S) som litar på att läkarna gör rätt när de nekar patienter hjälp.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om hur personer som opererats för övervikt efter viktnedgången kan få stora problem med överskottshud.

De bär omkring på en stor, otymplig hudkostym som ger besvär med bland annat eksem, skavsår, svampinfektioner och svårigheter att sova, tvätta sig och gå på toaletten.

Svårt med bukplastik

Men medan landstinget är angeläget om att så många som möjligt ska opereras för sin övervikt – eftersom det minskar risken för följdsjukdomar och samhällets kostnader – är man inte lika intresserat av att hjälpa till med följderna. Gävleborg är ett av de landsting där det är svårast för överviktsopererade att få så kallad bukplastik.

I stället uppmanas patienterna att själv betala för ingreppet.

Detta trots att de flesta landstingspolitiker – från såväl höger som vänster – tycks vara ense om att det här är landstingets ansvar.

– Självklart ska det ingå, vi ska ju inte göra något som är halvdant, säger Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard.

– Om man hjälper folk till en magsäcksoperation måste man också ta hand om följderna. Man kan inte lämna dem med tjocka sjok av hud – det är nästan värre än att vara överviktig, säger Vänsterpartiets Alf Norberg.

Fler håller med

Miljöpartiets Maria Aspers, Folkpartiets Carina Östansjö och Stig Zettlin från Sjukvårdspartiet är inne på samma linje. De menar att man måste se till att patienterna får en hyfsad livskvalitet även efter operationen.

Och Kristdemokraten Ingemar Kalén är mycket upprörd över hur man hanterat Therese Kjellbergs fall.

Hon har gått ned 105 kilo men nekas ändå hjälp,

– I det här fallet är det uppenbart att landstinget måste gå in. Hon har en sådan mängd överhud att hon måste få hjälp. Det är ju extremt.

– Har vi regler som ger sådana konsekvenser måste vi ompröva dem!

Berger är nöjd

Men sjukvårdslandstingsrådet Tommy Berger (S) är nöjd med hur det är i dag och tycker inte att det behövs någon förändring.

– Jag har ingen anledning att överpröva och säga att man gör det här på ett felaktigt sätt.

Vad tycker du att Emelie och Therese – som desperat vädjar om hjälp – ska göra?

– Jag har inget att säga, jag vet inte vad jag kan ge dem för råd.

Mer läsning

Annons