Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill ge mer pengar till kassan

/
  • VILLE VETA MER. Riksdagspolitikerna Bodil Ceballos (MP), Raimo Pärssinen (S) och Ulla Andersson (V) hade många frågor till Lena Wejander och Kenneth Ifwer på Försäkringskassan.

Försäkringskassan, som har fått mycket kritik den senaste tiden, har inte tillräckligt med pengar för att klara av sitt uppdrag.


Det menar de lokala företrädare som i går träffade tre rödgröna riksdagspolitiker.

Annons

I går fick Försäkringskassan i Gävle besök av riksdagsledamöterna Bodil Ceballos (MP), Raimo Pärssinen (S) och Ulla Andersson (V). Det var en på många sätt dyster bild som målades upp.

Försäkringkassan i Gävle har för mycket personal i förhållande till 2009 års budget. Totalt handlar det om 11 heltidstjänster på det lokala försäkringscentret.

Samtidigt har myndigheten för lite personal för att leva upp till de krav som ställs på organisationen.

– En av våra stora utmaningar 2009 är att klara uppdraget med mindre resurser, säger Kenneth Ifwer, samverkansansvarig vid lokalt försäkringscenter, LFC, i Gävle.

Enligt Försäkringskassans nationella ledning behövs mellan 900 miljoner och 1 miljard för att klara verksamheten. Hur mycket pengar det handlar om lokalt är inte känt.

Det är främst personer vars tidsbegränsade sjukersättningar löper ut inom kort som riskerar att drabbas.

Rehabkedjan som infördes i samband med de nya sjukskrivningsreglerna 1 juli förra året är inte det stora problemet menar Lena Wejander, enhetschef vid LFC Gävle.

– Vi hanterar rehabkedjan riktigt bra utifrån den intentionen som finns. Men till de tidsbegränsade sjukersättningarna räcker inte resurserna, så ser det ut i hela landet och det är oroande.

Egentligen har de samma rättigheter till insatser.

Riksdagsledamöterna var inte förvånade över det som presenterades.

– Det här bekräftar bara det vi hört tidigare. Vi behöver en reform, säger Raimo Pärssinen (S).

– Dels har kassan fått stora besparingskrav och dels har reformer som rehabkedjan och tandvårdsförsäkringen sjösatts, redan innan omorganisationen var färdig. Det har blivit för mycket och enskilda har kommit i kläm, menar Ulla Andersson (V).

Besöket var det första i raden studiebesök som de rödgröna partierna planerar i länet under året.

Under dagen besökte politikerna även Arbetsförmedlingen.

Ulla Andersson (V)

Bekymrade politiker ville veta mer om Försäkringskassans problem

Annons