Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna backar om Norrlandet

Protestströmmen verkar ge resultat. Politikerna inser nu att den föreslagna VA-avgiften 300 000-400 000 kronor på Norrlandet är för hög.
– Vi måste gå tillbaka till Gästrike Vatten och be dem titta på andra lösningar, säger kommunalråd Per Johansson (S) som även öppnar för en modell med privata samfällighetsföreningar.

Annons

Ett bra exempel på hur demokrati ska fungera. Så kommenterar många politiker den ström av yttranden som har kommit in om den nya översiktsplanen för Norrlandet. Under tiden som planen var utställd kom det in sammanlagt omkring 360 skriftliga synpunkter.

– Det här är nog det mesta man har blivit uppvaktad med skrivelser. Jag har försökt hänga med, men har inte hunnit läsa allt, säger oppositionsråd Roland Ericsson (C).

Anslutningsavgiften retar

Kommunekologen Maria Lind fick den omfattande uppgiften att sortera och kopiera alla skrivelser och hon konstaterar att den punkt som flest personer har kritiserat är förslaget om att anslutningsavgiften för kommunalt vatten och avlopp ska vara mellan 300 000 och 400 000 kronor.

– Det är egentligen lite olyckligt att de egentliga planfrågorna kommer lite i skymundan, även om jag förstår att många reagerar på VA-kostnaderna, säger hon.

Förstår upprördheten

Politikerna i stadshuset, som så småningom ska fatta beslut i VA-frågan, har förståelse för Norrlandetbornas upprördhet.

– Kostnaderna är orimligt höga. Vi måste ta ett omtag och utreda andra alternativ, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M) och tillägger att hon tror att det tar upp till ett år innan något beslut har fattats.

Även kommunalråd Per Johansson är inne på den linjen och menar att ett av alternativen man måste överväga är att höja den ordinarie anslutningsavgiften till kommunalt VA. Han öppnar också för möjligheten att hitta privata lösningar på Norrlandet liknande den i Humlegårdsstrand utanför Söderhamn som Arbetarbladet berättade om för några veckor sedan.

– Vi får se om det är en framkomlig väg, men i så fall måste det nog till flera olika samfälligheter eftersom Norrlandet är ett så stort område. På något sätt blir det i så fall att man måste dra en kommunal huvudledning och sedan låta samfälligheter ansluta sig.

Att låta skattebetalarna ta notan för hela VA-utbyggnaden på Norrlandet är det ingen av politikerna som förespråkar.

För kraftig exploatering

Många av de yttranden som kommit in tycker också att exploateringen med 400 nya bostäder blir för kraftig. Den åsikten delar dock inte politikerna.

– Det är ofta många som reagerar mot en utbyggnad just i det område där de själva bor. Jag tror att vi hamnade på en klok nivå med 400 bostäder och att vi värnar området och miljön, säger Roland Ericsson.

Mer läsning

Annons