Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikers pensioner ska ses över

Politiker som lämnat sina uppdrag kan utan motprestation vara garanterade 100 000-tals kronor om året fram till pension.

Men reglerna rimmar illa med villkoren för andra arbetstagare och ska ses över.

Annons

– I ett samhälle där man inte längre pensionerar ut människor av arbetsmarknadsmässiga skäl sticker det i ögonen om man har ett annat system för politiker, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Under första halvåret fick fler än 450 kommun- och landstingspolitiker dela på mer än 42 miljoner kronor i politikerpension. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

Kommunerna och landstingen följer Sveriges kommuner och landstings (SKL) riktlinjer och Gardner Sundström tycker att det finns skäl att göra om i det avtal som nu finns. Ersättningstiden på 15 år hör till det som kan bli aktuellt att ändra på.

Reagerar

Även Anders W Jonsson (C), riksdagsledamot från Hedesunda reagerar på de pensioner som de förtroendevalda har. Han tänker föreslå en översyn av förmånerna för riksdagsledamöter som avgår. Principen är densamma för kommun- och landstingspolitiker, menar han.

– Ett års omställning för att hitta ett nytt jobb tror jag är en bra idé. Som systemet är i dag sänder det fel signaler. Det är arbetslinjen som gäller även för oss politiker, säger han.

Nödvändigt med en deal

Statsvetaren Stigbjörn Ljunggren tycker däremot att en bra deal för politiker som slutar är direkt nödvändigt.

– Jag tror att det behövs någon form av ersättning. En politiker som känner sig trygg kommer att vara kaxigare och mer principfast än en som grubblar på hur de ska klara amorteringarna på villan, säger han.

Motsägelsefullhet

Enligt Ljunggren finns det en motsägelsefullhet i att många vill ha politiker som inte ska tjäna för mycket pengar samtidigt som de vill ha starka ledare.

– Det räcker inte som rekryteringsgrund att man får utlopp för sin entusiasm som politiker. Det kan inte bara vara glada amatörer.

Mer läsning

Annons