Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk splittring om Strömvallen

/
  • En oenig teknisk nämnd ställde sig i går bakom yttrandet från sina tjänstemän om att låta Fast Partner och Gefle IF bygga ett helt nytt Strömvallen, ett 15-våningshotell med 200 rum och en kongressanläggning vid Konserthuset.
  • Men tekniska nämndens vice ordförande Inger Schörling, mp, var en av de starkaste motståndarna.
  • Och fick medhåll av Lena Ödéen, fp.

Flera partier är splittrade i frågan om Strömvallens utbyggnad. När tekniska nämnden i går skulle yttra sig var många ledamöter motståndare till Fast Partners och Gefle IF:s förslag, som ändå fick majoritet. Socialdemokraterna fick hjälp av den borgerliga sidan för att få majoritet.

Annons

Frågan om Strömvallens utbyggnad är het just nu inom kommunen. Kommunens programförslag där tre olika alternativ presenteras vållar huvudbry för de tre nämnder som berörs mest, tekniska nämnden, bygg- och miljönämnden och kultur- och fritidsnämnden.

I går beslutade politikerna i tekniska nämnden att ställa sig bakom sina tjänstemäns förslag och förespråka att man tillåter en utbyggnad enligt Fast Partners och Gefle IF:s önskemål. Det innebär att riva den gamla läktaren och bygga ett helt nytt Strömvallen med 9 000 sittplatser, att bygga ett 15-våningshotell med 200 rum och att bygga en kongresshall med 1 500 åskådarplatser vid Konserthuset.

Men politikerna var inte alls eniga och vissa gav uttryck för att hela deras partigrupper sviktade i frågan.

– Jag förstår behovet av en ny arena, men för mig känns förslaget groteskt. Om vi fick se en modell av hur det skulle se ut i verkligheten skulle vi nog bli avskräckta, sade Lena Ödéen, fp, under debatten och fick medhåll när han tyckte att det kändes olustigt att ställas inför ett enda förslag.

– För mig är det helt otänkbart att göra något på den här platsen. Det är ett av Gävles finaste ställen, sade Pia Jansson, m.

Nämndens ordförande Anéa Elfving, s, försvarade dock förslaget.

– Dagens arena har oerhörda begränsningar och om en ny arena skulle anläggas någon annan stans missar vi kongressanläggningen och hotellet som vi har behov av. Vi har dessutom inget annat erbjudande än det från Fast Partner, sade hon.

Debatten slutade med att Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna och två av Moderaternas tre ledamöter ställde sig bakom utbyggnadsplanerna, men med ett tillägg om att ”det fortsatta arbetets utformning och gestaltning behandlas så att effekter på kulturmiljön blir så små som möjligt”. En reservation från Miljöpartiet skrevs under av Vänsterpartiet, Folkpartiet och en av Moderaternas ledamöter.

I reservationen skriver de att området vid Strömvallen är ”synnerligen olämpligt att utsätta för hård exploatering”. De tycker även att Stadsträdgården och miljön kring Gavleån med sina stora natur- och kulturvärden är viktiga för stadsbilden och stadens identitet.

– Dessutom måste man fundera på långsiktiga ekonomiska kalkyler. Jag tror inte på att kommunen får detta gratis, säger Inger Schörling, mp, vice ordförande i tekniska nämnden.

Hon tycker att en ny arena i stället ska byggas i Sätra. Strömvallen vill hon ska användas till skolidrott och mindre idrottsevenemang.

Annons