Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ponnyklubben får bygga nytt i Skogmur

– Äntligen! Det utbrast flera politiker när kommunfullmäktige på måndagen sade ja till att Gävle ponnyklubbs nya ridanläggning byggs i Skogmur. Men många var bekymrade över att problemet med nytt ridhus i Lervik fortfarande är olöst.

Annons

Frågan om ridsportens framtid har utsatts för ett rejält harvande och tröskande i den kommunala apparaten innan man nu kommit till ett beslut. Någon fullmäktigeledamot räknade till att sammanlagt elva platser har utretts för ponnyklubbens nya ridanläggning innan man bestämde sig för Skogmur, strax söder om Gävle Bro.

– Det har varit svårt att hitta ett läge som inte kommer i konflikt med andra intressen, samtidigt som det har bra tillgänglighet med gång- och cykelvägar och nära till kollektivtrafik, sade Per Johansson (S).

Glädjens dag

– Jag tycker att det här är glädjens dag, att vi äntligen har enats om att det här är bästa platsen för Gävle ponnyklubb, sade Birgittha Bjerkén (M).

Hennes partikamrat Kenneth Bognesand konstaterade att man nu nästan är tillbaka till den plats som föreslogs i ridsportsutredningen från 2004. Han ställde också frågan om vad hela projektet kommer att kosta. Anledningen till att den översiktliga utredningen drevs ända upp till fullmäktige är nämligen att man redan nu räknar med att de 62 miljoner kronor som sedan tidigare finns avsatta inte kommer att räcka till. Kostnader på åtminstone 18 miljoner kronor för bland annat nya vägar, vatten och avlopp och nya rasthagar på moränmark tillkommer.

– Vi ville att ni redan nu skulle få veta det. Det kommer att få konsekvenser som vi får hantera i ett senare skede, sade kommunalråd Per Johansson (S) till resten av fullmäktigeledamöterna.

En del ledamöter undrade även om Gävle ryttarsällskaps nya tävlingsanläggning som stoppades i Lervik kan byggas i Skogmur i stället. Jörgen Edsvik (S) förklarade att man just nu utreder tre alternativ: Lervik, Skogmur eller om det finns en helt annan plats.

Förlora fler år

– Men skulle vi bromsa Skogmur nu för att få med det så riskerar vi att förlora ytterligare tre-fyra år, sade han.

Kommunen kommer att bygga och äga ridanläggningen i Skogmur och hyra ut den till Gävle Ponnyklubb. Om planarbetet går fort kan bygget stå klart 2013.

Mer läsning

Annons