Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt konstverk mystiskt borta för andra gången

/
  • Inga brytmärken. Carl Berggren undersöker den nu tomma platsen där
  • Hittad. Vingen till konstnären Torsten Enkvists Fågel Fenix, hittades för två veckor sedan, avslagen i ett buskage. Nu ska Gävle konstcentrum söka pengar för att kunna reparera konstverket.
  • Avbruten. Cykelmannen i Brunnsparken vandaliserades förra året och väntar nu på att repareras. Konstverket hittades i närheten.

"Flickan" i Bo Petterssons konstverk Nostalgi, i Boulognerskogen är borta för andra gången.

Den här gången fick hon stå i ett år, innan hon försvann.

– Det är det minsta konstverket. Den är lätt att ta bort och lätt att bära med sig, säger Carl Berggren, Gävle konstcentrum.

Annons

Det var i början av 2000 -talet som "flickan" försvann första gången. Till skillnad från de flesta konstverk som brukar hittas i närheten, återfanns hon aldrig. Gävle konstcentrum gjorde en ny beställning, och monterade henne bredvid sina föräldrar i Boulognerskogen, i juni förra året. Där har hon stått till för en vecka sedan.

– Det är en tråkig utveckling om vi måste stänga in offentlig konst. Men när det gäller "flickan" så får vi se om vi kan försvåra att hon försvinner i framtiden. Hela tanken med offentlig konst är ju att folk ska kunna möta den ute i sin vardag, säger Carl Berggren.

Försvinnandet är polisanmält. Några brytmärken finns inte. För att få loss henne utan skador behövs därför specialverktyg. Vad konstverket är värt är svårt att säga eftersom det inte värderats. Polisen utgår ifrån att det rör sig om stöld och inte om vandalisering. Men, ärendet är redan nedlagt.

– När det inte finns något tips, vittne och inget att gå på så blir ärendet direktavskrivet. Om det sedan skulle bli aktuellt, så kan det tas upp igen, säger polisinspektör Lars Hansson.

– Konstverken brukar komma fram. För någon vecka sedan återfanns vingen till Torsten Enkvists konstverk Fågel Fenix, i ett buskage. Försvunna konstverk kan dyka upp på offentliga toaletter eller återlämnas anonymt, det har hänt förr, säger Carl Berggren.

Annons