Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för HD-tv i marknätet

Gävle är en av de första 17 städerna som får högupplöst tv i marknätet. Första november är det premiär för kanalerna som har en klarare och djupare tv-bild. Förutsatt att du har rätt utrustning, förstås.

Annons

I dag är det ungefär en tredjedel av tv-tittarna som ser på tv via marknätet. Den som är nöjd med dagens bildkvalitet behöver inte bry sig om premiären.

– Vi byter inte teknik, utan kompletterar bara. Det kommer inte att bli svart i rutan för de som väljer bort HD-tv, säger Anders Yngvesson från Teracom.

De som vill se HD-tv behöver först och främst en tv som klarar av att visa så hög kvalitet, och en mottagare med den nya tekniken. Eftersom HD-tv delvis sänds via frekvenser i VHF-bandet, som tidigare användes för SVT:s analoga sändningar, behövs även en antenn av den gamla typen.

Till en början är det fem högupplösta kanaler som lanseras, däribland två SVT-kanaler som är gratis att se. De övriga är betalkanaler hos Boxer.

Klas Rosenblad på Boxer tror på ett stort intresse för den nya tekniken, och förväntar sig draghjälp av ett särskilt evenemang:

– Jag tror att OS 2012 blir genombrottet för HD-tv. Sportsändningar är det som lämpar sig allra bäst att uppleva högupplöst, säger han.

Mer läsning

Annons